Izbornik
Naslovnica Vijesti
Važna investicija

U Rovinju potpisani ugovori za sanaciju odvodnje vrijedni 280 milijuna kuna

Turistička patrola Rovinj
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
'Ulaganja u vodno-komunalne projekte važna su za očuvanje prirode, ekološki i održivi razvoj, poboljšanje kvalitete života građana, ali i za buduća ulaganja u turizam', poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović

Ugovore za sanaciju odvodnje, vrijedne 280 milijuna kuna na području aglomeracije Rovinja, potpisali su u petak u Rovinju ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor rovinjskoga komunalnog poduzeća Odvodnje Marko Paliaga.

Potpisan je ugovor o dodjeli nepovratnih financijskih sredstava i ugovor o sufinanciranju za projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinja. Riječ je o projektu koji obuhvaća grad Rovinj i okolicu, a vrijednost mu je procijenjena na gotovo 280 milijuna kuna (s PDV-om). Europska unija sufinancira taj projekt 71,73 posto, a preostali dio bit će ravnomjerno podijeljen između rovinjske Odvodnje, Hrvatskih voda te državnog proračuna.

Očuvanje prirode i poboljšanje kvalitete života

- Projekt Rovinj iznimno je važna investicija za taj grad i njegovu okolicu te za cijelu Republiku Hrvatsku. Ulaganja u vodno-komunalne projekte važna su za očuvanje prirode, ekološki i održivi razvoj, poboljšanje kvalitete života građana, ali i za buduća ulaganja u turizam, koji je jedna od najvažnijih gospodarskih grana na Jadranu, a sve više i u kontinentalnoj Hrvatskoj - rekao je na svečanom potpisivanju ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Dodao je kako u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija za projekte unaprjeđenja javnoga vodoopskrbnog sustava te za razvoj sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda država ima na raspolaganju ima oko 7,9 milijardi kuna.

Priprema tog projekta počela je 2010. godine te je nakon izrade projektne dokumentacije, dobivanja dozvola te rješavanja imovinsko-pravnih odnosa omogućeno i konačno potpisivanje ugovora o sufinanciranju i dodjeli nepovratnih financijskih sredstava, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Novih 25 kilometara kanalizacijskih kolektora

- U koordinaciji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i iznimno dobrom suradnjom s tvrtkom Odvodnja Rovinj pripremljen je projekt kojim će se izgraditi novih 25 kilometara kanalizacijskih kolektora, sedam novih crpnih stanica te novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda - izjavio je Đuroković i dodao da će kapacitet, osim potreba stanovništva, zadovoljiti i potrebe tijekom turističke sezone, čime će se trajno osigurati zaštita u osjetljivom području priobalnog mora.

Realizacijom projekta želi se postići 100-postotni stupanj priključenosti stanovništva na sustav odvodnje te maksimalno povećati prikupljanje otpadnih voda na novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s obzirom na to da se sada samo dio otpadnih voda prikuplja tako, a preostale otpadne vode prikupljaju se ili preko septičkih jama ili se ilegalno direktno ispuštaju u tlo ili more.

Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinja trebao bi završiti 2019. godine.