Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Podijelili pečene ribice i čaj

Srpska zajednica u Vukovaru prvi put obilježila pravoslavni Badnjak

Podjela pečenih ribica u Vukovaru na pravoslavni Badnjak
Foto: Branimir Bradarić
Podjelu pečenih girica i čaja za sve građane koji Badnjak slave po julijanskom kalendaru organizirao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković inicirao je danas u središtu Vukovara po prvi put podjelu pečenih girica i čaja za građane koji Badnjak slave po julijanskom kalendaru. Okupljenim građanima girice i čaj s Milakovićem su dijelili i članovi Kulturno-umjetničkog društva Sloga.

U izjavi novinarima Milaković je rekao da želi da se multikulturalnost, kao i običaji i tradicija srpske zajednice u Vukovaru vide i na ulicama, a ne samo u nekakvim našim manifestacijama. U okviru akcije bit će podijeljeno oko 1.500 porcija pečenih girica u središtu grada kao i u gradskoj četvrti Borovo naselje.

- I prije godinu dana želio sam organizirati podjelu pečenih girica na pravoslavni Badnjak, ali nisam naišao na dobru volju u Gradu Vukovaru. Stoga sam ove godine odlučio samoinicijativno organizirati podjelu posnih obroka. Gradske vlasti su mi izašle u susret tako što su nam za podjelu omogućili da koristimo gradski štand - rekao je Milaković.

Foto: Branimir Bradarić

Čestitali župan i gradonačelnik

Pravoslavnim vjernicima Božić su čestitali župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

- Svim građankama i građanima Grada Vukovara, koji blagdan Kristova rođenja slave prema julijanskom kalendaru, upućujem najiskrenije čestitke i najbolje želje u ime Grada Vukovara i svoje osobno. Želim Vam blagoslovljen Božić ispunjen zdravljem, mirom, obiteljskom srećom i radosti - stoji u Penavinoj čestitki.

Prema starim običajima pravoslavni vjernici u ranim jutarnjim satima na Badnjak odlaze u šumu po badnjak (hrastova grana) koja se postavlja pred ulaz u dom. Na Badnjak se posti, a predvečer se u dvorištima crkva, uz molitvu, pali badnjak. U ranim jutarnjim satima na sam Božić održava se jutarnja molitva koja se zove "jutrenje" i uz tradicionalan pozdrav "Mir božji, Hristos se rodi".  Božić se slavi u krugu obitelji i uz bogatu trpezu.