Izbornik
Naslovnica Vijesti
Čudo u predgrađu metropole

U Zaprešiću cijena vode po kubiku pala za čak 1,31 kn

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/Ilustracija
Grad je s Hrvatskim vodama sklopio ugovor o sufinanciranju pročistača pa je varijabilni dio cijene spao s 9,42 na 8,11 kuna po kubiku

Niže cijene komunalija – bolji način da počne 2017., kažu u Zaprešiću, gotovo pa i ne postoji. I dok su pojedinačne novogodišnje odluke uglavnom već prekršene, oni će svoje početi primjenjivati u veljači. Točnije, sljedeći će mjesec doći računi za ovaj, a Zaprešićani će na njima primijetiti da za vodu moraju izdvojiti otprilike deset posto manji iznos nego do sada.

Konkretnije, mjesečni račun za četveročlanu obitelj smanjit će se za dvadesetak kuna, a sve zato što će varijabilni dio cijene vode, koji se naplaćuje po kubiku, sad iznositi 8,11, umjesto 9,42 kune.

– Dosad se dvije kune po kubiku plaćala vodna naknada za pročistač, a od 1. siječnja ona će biti 69 lipa – objasnio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te dodao kako je Grad s Hrvatskim vodama dogovorio sufinanciranje pročistača u iznosu od 50 milijuna kuna, a upravo to omogućilo je smanjenje mjesečnih računa za vodu. Kako je objasnio, naknada koja je uključena u varijabilni dio ukupne cijene vode smanjit će se i gospodarskim objektima, pa će se računi umanjiti i, primjerice, ugostiteljima. I to još više nego u stambenim objektima jer naknadu, koju su dosad plaćali tri, od veljače će ih stajati 2,11 kuna.

Nije predizborni trik

– Nešto jeftiniji bit će i odvoz otpada – najavio je gradonačelnik Turk, a činjenicu da manje brojke na uplatnicama građanima dolaze u izbornoj godini nazvao je “naklapanjem”. Niži računi nisu izborni trik, već se jednostavno u ovom trenutku sklopio ugovor s Hrvatskim vodama koji je to omogućio, kazao je Željko Turk. A smanjenjem varijabilnog dijela cijene vode Zaprešić je postao grad u kojem će, na području Zagrebačke županije, “tekuće zlato” biti najjeftinije. Šesnaest kubika, koliko otprilike mjesečno potroši četveročlana obitelj, plaćat će se 147 kuna.

Do ovog siječnja, najmanje račune imali su Velikogoričani, gdje je četveročlana obitelj za 16 kubika izdvajala 152 kune. Najskuplja voda i dalje je u Dugom Selu, u kojem obitelji na svojim računima svaki mjesec vide sto kuna veće iznose nego one u Zaprešiću ili Gorici. Što se tiče skupoće vode, odmah nakon Dugog Sela na ljestvici se smjestio Zagreb, u kojem, iako mu je fiksni dio računa 18,92 kune, kao i u Jastrebarskom, Samoboru i Svetoj Nedelji, varijabilni dio iznosi 14,79 kuna, što je najviša cijena vode po kubiku i u cijeloj županiji. Za usporedbu, da bi platili vodu, Zagrepčani mjesečno izdvajaju oko 250 kuna dok, primjerice, u Zelini za istu količinu potrošene vode, daju 166 kuna.

– Veselimo se manjim računima, pa tko ne bi. Ali hajde da pričekamo tu veljaču, da stignu, pa ćemo onda vidjeti jesu li zaista manji – pojeftinjenje je komentirala Snježana Jengić iz Zaprešića.

Ima još i bunara

Da će imati najjeftiniju vodu na ovom području, iznenadilo je Zdenka Jagića, koji je rekao da se novim računima “čak i veseli”. Inače, oko 71 posto stanovništva Zagrebačke županije priključeno je na sustave javne vodoopskrbe, dok preostali još uvijek vodu crpe iz bunara ili manjih lokalnih vodovoda, objasnili su iz Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije