Izbornik
Naslovnica Vijesti
Iz škole u Irsku

Učenice dva tjedna bile
 na praksi u Dublinu i odmah ih željeli zaposliti

Učenice iz Slavonskog Broda bile na praksi u Dublinu
Foto: Privatna arhiva
Učenici ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskog Broda svojim su znanjem i željom za radom pozitivno iznenadili privremene poslodavce

Šesnaest učenika brodske Ekonomsko-birotehničke škole, koji se obrazuju za zanimanja upravnog referenta i poslovnog tajnika, dva su tjedna usavršavali svoje znanje na stručnoj praksi u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti u Dublinu. Tri učenice koje su praksu odrađivale u odvjetničkom uredu i maloj tvornici antialergijskih proizvoda na svoje su poslodavce ostavile toliko pozitivan dojam da su im ponudili posao u Irskoj nakon završene srednje škole.

– Posao koji su nam pripremili za dva tjedna mi smo odradile već za nekoliko dana pa su nam morali dati još materijala. Ponuda za posao nas je iznenadila i oduševila, nismo mogle vjerovati da nam se pruža takva prilika. Kada završimo školu, svakako namjeravamo otići raditi tamo, barem na neko vrijeme – kazale su Nikolina, Dorotea i Antonija, učenice trećeg i četvrtog razreda.

Važno životno iskustvo

Brodski su srednjoškolci u tvrtkama raznih profila radili administrativne i tajničke poslove, reorganizirali dokumentaciju i obrađivali podatke, upoznavši se tako s metodama rada i načinom poslovanja. Ujedno su dopunili znanje engleskog jezika i upoznali se s irskom kulturom i radnim sustavom.

– Svi učenici uspješno su odradili praksu te su svojim znanjem i željom za radom pozitivno iznenadili privremene poslodavce. Uz vrijedna iskustva i stečene vještine za buduću struku, ovo im je bilo i važno životno iskustvo – kazala je koordinatorica projekta Marija Deanković.

Mobilnost učenika omogućena je kroz 38 tisuća eura vrijedan školski projekt Skills4Tomorrow, koji financira Agencija za mobilnost i programe EU.