Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ekonomska škola Sisak

Učenici uspješno vode vježbeničke tvrtke i prodaju proizvode od jabuke i aronije

Vježbeničke tvrtke u Ekonomskoj školi Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Tvrtkama upravljaju učenici 3. i 4. razreda kako bi naučili što više o poduzetništvu i funkcioniranju pravih tvrtki, a dobili su i prostor za praksu

- Želite li zdravijeg života tok? Odaberite Choc'n'rock! - poručuju mladi poduzetnici iz Siska, vlasnici tvrtke Choc'n'rock d.o.o. Od njih možete naručiti toplu čoko kavu za sedam kuna, bombonijeru Box of Choc za 18 kuna ili čips od cimeta i peperminta za 14,99 kuna, a čokoladno mlijeko im je povoljnih devet kuna. Iako ovo zvuči kao reklama, i usputno kršenje novinarske etike, ipak to nije jer je riječ o vježbeničkoj tvrtki, kojom upravljaju učenici Ekonomske škole Sisak.

Vježbeničkih tvrtki je u toj školi nekoliko, svaka ima svoj menadžment, zaposlenike, odjele marketinga i ljudskih resursa, web i Facebook stranicu, pa i proizvode, a njima upravljaju učenici 3. i 4. razreda kako bi naučili što više o poduzetništvu i funkcioniranju pravih tvrtki. Sastavni su dio nastavnog predmeta "vježbeničke tvrtke".

Uz uspješnu "Choc'n'rock", koja je dobila i priznanje za najbolje uređenje štanda i komunikaciju s poslovnim partnerima na nedavnom 15. Sajmu vježbeničkih tvrtki i studentskih poduzeća u Zagrebu, u Ekonomskoj školi aktivna je i vježbenička tvrtka Frutta d.o.o.

Prodaju proizvode od aronije i jabuke

- Ovo nama dođe kao praksa. Imamo četiri odjela sa menadžmentom, nabavu, prodaju i marketing, administraciju i računovodstvo. Mi poslujemo s drugim vježbeničkim tvrtkama, drugim razredima i drugim školama. Do imena tvrtke i djelatnosti došli smo brainstormingom, a odlučili smo proizvoditi i prodavati proizvode od aronije i jabuke - rekla nama je Melita Kaurić, menadžer Frutee d.o.o. koju smo zatekli u procesu odabira zaposlenika mjeseca, baš kao u pravim tvrtkama. Treća tvrtka je upravo imala dogovor oko božićnog domjenka za poslovne partnere.

Tijekom proteklih mjeseci za vježbeničke tvrtke je u Ekonomskoj školi uređena i posebna učionica s prostorijom za kolegije i odvojenim odjelima.

- U uređenje specijalizirane učionice Sisačko-moslavačka županija je uložila 150.000 kuna. U ovom prostoru sada učenici imaju odlične uvjete za potrebe vježbeničkih tvrtki. Rade u odvojenim odjelima, i imaju simulaciju stvarnog rada kao u poduzećima. Naše vježbeničke tvrtke ostvaruju odlične uspjehe na natjecanjima, a zasigurno će učenicima ovakvo iskustvo donijeti dosta koristi kod budućeg zapošljavanja  - rekla je Marina Jovanić, ravnateljica Ekonomske škole Sisak.