Izbornik
Naslovnica Vijesti
Povelja zahvalnosti

Umirovljeni učitelj krv darovao 125 puta

Darivatelj krvi Branko Tomek
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Branko Tomek (63) iz Cernika kod Nove Gradiške krv daruje od 1976. kad se kao student odazvao za pomoć unesrećenom kolegi

- Nema ljepšeg osjećaja nego spasiti nečiji život. Krv je nezamjenjiva. Bubreg možete presaditi, umjesto noge možete koristiti protezu, ali krv se mora dati – kaže Branko Tomek (63) iz Cernika pokraj Nove Gradiške, umirovljeni učitelj i dugogodišnji dragovoljni darivatelj krvi.

Dragocjenu tekućinu prvi je put darovao 1976. kao student, spremno se odazvavši na poziv za pomoć jednom unesrećenom kolegi. Do danas je tu humanu gestu ponovio 125 puta. Odlazio je i u Zagreb, Petrinju i druge gradove da bi dao krv za djecu oboljelu od leukemije koja su na liječenju u Klaićevoj bolnici. Kako sam kaže, sretan je ako je spasio i jedan život, ali nada se da ih je bilo i više.

U nekoliko je škola punih 41 godinu radio s djecom kao učitelj, a sada je već godinu dana u mirovini. Međutim, kao davatelja ga još nisu umirovili. Ima dvoje djece i šestero unučadi, na koje nastoji prenijeti svoju humanost. Za iskazanu plemenitost te višegodišnji doprinos u liječenju oboljelih i unesrećenih Brodsko-posavska županija dodijelila mu je povelju zahvalnosti. A ako ga zdravlje posluži, krv će nastaviti darivati do kada mu to propisi dopuštaju, odnosno do svoje 67. godine.