Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Program suradnje

Veleposlanik Švicarske Petrinji donirao novac za razminiravanje

Razminiranje, Petrinja
Foto: Grad Petrinja
Uz 2,814 milijuna franaka za razminiranje Kotar šume u Mošćenici, ostatak će se iskoristiti za aktivnosti vezane uz društveno-gospodarsku komponentu projekta poput integracije žrtava mina, edukaciju stanovništva koje živi na minski sumnjivim područjima kroz potrebno obrazovanje i osposobljavanje te psiho-socijalnu podršku

Veleposlanik Švicarske Stefan Estermann boravio je u Petrinji povodom švicarsko-hrvatskog programa suradnje kojem je dio i darovnica od 45 milijuna švicarskih franaka, među ostalom i za projekt “Razminiranje i društveno-gospodarska integracija” koji pokriva Kotar šumu. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović veleposlaniku je približio važnost razminiranja Kotar šume za život ovdašnjih ljudi:

- Samo jedna ulica u Mošćenici ima dvanaest žrtava od mina, a mjesto ima dva spomenika. Uz spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu drugi je podignut za stradale nakon rata, od mina- rekao je Dumbović.

Projekt je vrijedan 3,53 milijuna franaka, a sufinancira ga švicarska Vlada s 85 %. Uz 2,814 milijuna franaka za razminiranje Kotar šume u Mošćenici, ostatak će se iskoristiti za aktivnosti vezane uz društveno-gospodarsku komponentu projekta poput integracije žrtava mina, edukaciju stanovništva koje živi na minski sumnjivim područjima kroz potrebno obrazovanje i osposobljavanje te psiho-socijalnu podršku.

Planirano trajanje projekta je 24 mjeseca uz dodatnih šest mjeseci za finaliziranje izvješća i isplate u okviru projekta. Početak aktivnosti planiran je za prvo tromjesečje 2017. godine.