Izbornik
Naslovnica Vijesti
VINKOVO U VUKOVARU

Vinom zalijevali čokote vinove loze na minus 20

Vinkovo u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Vupik ima 120 hektara pod vinovom lozom koji su prošle godine „dali“ 1,7 milijuna  kilograma grožđa od čega je proizveden 1,1 milijun litara vina

Blagoslovom i rezanjem vinograda na lokaciji Goldschmidt u Vupiku je obilježen blagdan Vinkovo. Niti debeli minus, koji je noćas u Vukovaru išao i do -20 stupnjeva Celzijusa, nije spriječio građane, predstavnike grada i županije kao i poslovne partnere da prigodno obilježe Vinkovo.

- Vinkovo je postala tradicija u Vukovaru i u našim vinogradima. Vinkovo je i jedan od pet zapovjedanih blagdana koje vinogradari slave. Na početku godine sa samom rezidbom kreće se u godinu u novu vinogradarsku godinu. Ujedno zalijevanjem vinom čokotima vinove loze poručujemo da ih nismo zaboravili i da im vraćamo barem dio onoga što su nam dali ali i molimo i za novu rodnu godinu. Ovo je i svojevrstan početak radova u vinogradima, rekao je predsjednik Uprave Vupika Goran Miličević.

Vupik ima 120 hektara pod vinovom lozom koji su prošle godine „dali“ 1,7 milijuna  kilograma grožđa od čega smo kasnije proizveli 1,1 milijun litara vina. Uz to Vupik surađuje i s 85 kooperanata s ovoga područja koji u ovu vukovarsku tvrtku predaju svoje proizvedeno grožđe. Milićević tvrdi da ne treba strahovati da će ove iznimno niske temperature pričiniti velike štete vinogradima.

- Ukoliko je vinova loza zdrava i spremna za zimsko mirovanje niti ove izrazito niske temperature neće joj našteti. Tijekom veljače 2012. godine imali smo temperature i -29 stpnjeva pa smo opet imali dobar urod, rekao je Miličević.

Podsjetio je i kako je od dana kada je koncern Agrokor preuzeo Vupik u ovu vukovarsku tvrtku investirano oko 650 milijuna kuna. I ove godine u tijeku su nove investicije. Vupik trenutno zapošljava 440 radnika.