Izbornik
Naslovnica Vijesti
Natječaj za prodaju zemljišta

Vlada Viktora Orbana financira gradnju nogometnog kampa u Osijeku

Nogometni kamp
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Napravljene su tri procjene zemljišta. Prva je odredila cijenu od 6 milijuna kuna, druga od 9 milijuna, a zadnja procjena bila je 877 tisuća kn

Nakon čak tri procjene vrijednosti i poprilične "prašine" podignute u javnosti, Grad Osijek raspisat će, odlučeno je, natječaj za prodaju 15 hektara zemljišta na Pampasu, na kojem bi trebao "niknuti" kamp Škole nogometa NK Osijeka. Početna je cijena dva milijuna kuna. Izglasali su to jučer gradski vijećnici, čime su otvorena vrata pozamašnoj investiciji – izgradit će se stadion s 3500 mjesta, osam do deset nogometnih terena, čak i hotel. Zanimljivo je i kako će 3,3 milijuna eura, već je riješeno, donirati Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana. Preduvjet za tu financijsku "injekciju" iz Mađarske, međutim, bilo je to da Škola nogometa, inače registrirana kao udruga građana, bude, isključivo, vlasnik zemljišta na kojemu planira graditi. Vlasnički list, ili dokaz da će uskoro kupiti parcelu, dužni su dostaviti do 23. travnja.

Koplja su se, pak, lomila oko cijene zemljišta. Prva je procjena, koju potpisuje osječka tvrtka, iznosila šest milijuna kuna. No, gradsko povjerenstvo ocijenilo je kako nije odrađena po zakonu pa je zatražilo novu procjenu od iste tvrtke. U drugom pokušaju, "izbačen" je iznos od devet milijuna kuna. Povjerenstvo ni nju nije "amenovalo" pa je angažirana zagrebačka tvrtka koja je zemljište procijenila na tek 877.000 kuna.

- Treću procjenu smo prihvatili jer je bila zakonita, iako nam je bila totalno nelogična. Predložio sam da idemo s početnom cijenom od dva milijuna kuna i da tržište odredi za koliko ćemo ga prodati. Postavit ćemo uvjete da zaštitimo javni interes i da se tamo mogu raditi samo objekti za sport i rekreaciju, a ne u stambene svrhe. Riječ je o neprofitnom ulaganju, uložit će se od 50 do 60 milijuna kuna u izgradnju, a potom i tri milijuna kuna godišnje za održavanje terena na kojima će trenirati 500 djece – rekao je gradonačelnik Ivica Vrkić. Riječ je, ocijenio je HDZ-ov Damir Kramarić, "o krasnoj inicijativi za prostor pun zmija i glodavaca"

No, građanin Josip Vuković prijavio je odmah DORH-u gradonačelnika Vrkića "radi malverzacija gradskim zemljištem, lažnih procjena, namještanja i pogodovanja".

- Zemljište na Pampasu Grad je otkupio od države 2006. za 18 kn po kvadratnom metru. Zagrebačka tvrtka procijenila ju je na 5,66 kuna – naveo je Vuković.