Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Drugi grad u Hrvatskoj

Za šest mjeseci niti jedan pas u Osijeku više neće živjeti na lancu

Ivica Vrkić u azilu za pse
Foto: Facebook/Brođani za Brod
Shvatio sam da, ukoliko nismo u stanju imati tu razinu kulture da štujemo život, ne samo ljudski, nego i životinjski, pitanje je koliko imamo pravo ponositi se da smo moderno i demokratsko društvo – pojašnjava gradonačelnik

Niti jedan pas u Osijeku uskoro više neće živjeti na lancu. Vlasnici koji svoga ljubimca ipak zavežu, bit će "opleteni" po džepu. Grad Osijek planira izmjenu komunalnog reda kojom će se zabraniti držanje pasa na lancu, i to već na sjednici Gradskoga vijeća zakazanoj za 10. veljače. Postat će, tako, drugi grad u Hrvatskoj, iza Zagreba, koji se odlučio na takav korak. Tu ideju, inače, godinama "guraju" volonteri udruge Pobjede, koja skrbi o azilu za pse.

- I naš kalendar za 2017., nazvan "Veži me za sebe", dio je kampanje za zabranu vezanja pasa. Na kalendaru je 17 pasa koji su prije dolaska u azil živjeli vezani i to po devet ili čak 11 godina, i svi su se oni izvrsno prilagodili drukčijem životu – započinje Ivana Crnoja iz udruge Pobjede.

Čak 180 napuštenih životinja našlo je dom u osječkom azilu, a krcati su. Niti jedan stanar nema lanac oko vrata.

- Cilj nam je da psi, kada se udome, žive još bolje, a to podrazumijeva da ne smiju biti vezani. Na koncu, to stoji i u ugovoru koji potpisujemo s novim vlasnicima – dodaje ona.

Kada gradski vijećnici dignu ruke i prihvate izmjene Odluke o komunalnom redu, vlasnicima pasa ostavit će se prijelazni rok za pripremu.

Kazne za prekršitelje

- Moraju se stvoriti uvjeti za držanje pasa u nekakvom boksu, u dvorištu, a ako su psi opasni i treba ih se kontrolirati, onda u nekom zatvorenom prostoru, ali nitko više ne može biti na lancu - poručuje, pak, gradonačelnik Vrkić. Ne može se to dogoditi, ističe, preko noći, no uvjeren je kako bi novo pravilo moglo zaživjeti za šest mjeseci. Prihvatio je inicijativu volontera jer je stava, kako kaže, "da je suludo držati pse na lancu".

- Shvatio sam da, ukoliko nismo u stanju imati tu razinu kulture da štujemo život, ne samo ljudski, nego i životinjski, pitanje je koliko imamo pravo ponositi se da smo moderno i demokratsko društvo – pojašnjava on. Češće se životinje na lancu drži, nastavlja, u selima, nego u urbanom dijelu, jer tamo "služe" kao psi čuvari, "a to je pogubno za njihovu psihu".

Ostaje još osmisliti kako će se sankcionirati prekršitelje. Kazne su u Zagrebu, primjerice, od 600 do 1000 kuna.

Psi bi se mogli, usto, ubuduće voziti i tramvajem i autobusom po Osijeku. Pravilo je, inače, da javnim prijevozom putovati mogu jedino male životinje u posebnim košarama i, naravno, psi vodiči.

- Razmišljamo da se stvori slobodna zona za pse, a s druge strane, građani kojima to smeta moći će ići drugim tramvajem ili autobusom. Dakle, želja nam je da ljude ne dijelimo, već živimo s razlikama, uvažavajući to da nešto nekome smeta, a nekome ne smeta – zaključuje Vrkić.