Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Mirko Duspara:

Zagađenje u Brodu moraju zaustaviti Plenković i Janaf

Sastanak na temu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Očekivali smo da će se Plenković barem pojaviti jer, ako ima vremena hodati po Lici i Zadru, onda je mogao doći i u Slavonski Brod. Nažalost, nas se u Zagrebu ne shvaća ozbiljno, zavapio je gradonačelnik Mirko Duspara

- Ova regija i ovaj grad osuđeni su na propast! Više nema smisla sjediti i pričati o bilo čemu, jer ovo je katastrofa – povišenim je tonom govorio vidno razočarani slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva gospodarstva o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu.

On je dodao kako Brođani već osam godina dobivaju samo obećanja i kako je na sastanku još jednom čuo kako je Hrvatska nemoćna, iako rješenje postoji. Ono je, po Duspari, u Janafu, koji osam godina preko Save šalje oružje koje ubija Brođane, te u Vladi RH, koja ništa konkretno ne poduzima. Na meti Dusparine kritike našao se i premijer Andrej Plenković od kojeg, kaže, nije dobio nikakav odgovor na ranije upućeni dopis.

Naglasak na plinofikaciji

- Ovdje se trebao održati sastanak Vlade jer to je bio jedan od zahtjeva. Očekivali smo da će se Plenković barem pojaviti jer, ako ima vremena hodati po Lici i Zadru, onda je mogao doći i u Slavonski Brod. Nažalost, nas se u Zagrebu ne shvaća ozbiljno – zavapio je Duspara.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić ponovio je priču koju Brođani već godinama slušaju o nezadovoljstvu smjerom i procesom modernizacije bosanskobrodske Rafinerije i podizanjem razine rješavanja ovog problema. Dodao je kako je naglasak na aktivnostima koje Vlada trenutno poduzima stavljen na plinofikaciju Rafinerije i kvalitetu sirove nafte koja u nju dolazi.

- Shvaćamo da su Brođani nezadovoljni i da su rezultati onečišćenja vidljivi kroz njihove zdravstvene kartone i narušenu kvalitetu života. Mi ćemo sa svoje strane sve poduzeti da se ta situacija promijeni. Dovest ćemo plin do same granice, ali od suprotne strane moramo dobiti zahtjev za priključak – rekao je Čikotić, ne precizirajući pritom kada će priča oko plinofikacije biti realizirana. Predstavnici ekoloških udruga Javorka Jokić i Hrvoje Gačić najavili su kako će Vladi i Janafu dati još jedan rok za rješavanje njihovih zahtjeva, nakon čega slijedi blokada granice.