Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
U Vukovaru izloženo 244 umjetnina

Zbirka Bauer nakon 25 godina postala dio stalnog postava Gradskog muzeja

Zbirka Bauer nakon 25 godina ponovo postala dio stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Radi se o iznimno vrijednoj zbirci umjetnina koja u svome sastavu ima i djela Vlahe Bukovca, Izidora Kršnjavoga, Bele Čikoša Sesije, Otona Ivekovića, Josipa Račića, Miroslava Kraljevića, Ivana Meštrovića

Poslije 25 godina Zbirka Bauer, jedna od najvrednijih kulturnih zbirki uopće u Hrvatskoj, konačno je ponovno postala dio stalnoga postava Gradskog muzeja Vukovar. Zbirka Bauer, koju je Vukovaru prije rata donirao poznati hrvatski kolekcionar Antun Bauer,  nastajala je od 1948. godine do 2000 godine.

 - Zbirka Bauer je ukupno prije rata brojala oko 3.000 umjetnina. Danas, 25 godina kasnije, ona broji oko 2485 umjetnina od kojih je njih 244 izloženo i bit će dio stalnoga postava Gradskog muzeja Vukovar. I danas nam nedostaje 599 umjetničkih djela (176 slika, 123 skulpture, 37 crteža i 263 grafike) koja su dio Zbirke - rekao je kustos Zbirke Zdravko Dvojković kojemu je ovo i svojevrsno životno djelo.

U stalnom postavu Zbirke Bauer izložene su 244 umjetnine, od toga 170 slika, 25 skulptura, 34 crteža, 15 grafika, a restaurirano je 144 umjetnina. Inače, radi se o iznimno vrijednoj zbirci umjetnina koja u svome sastavu ima i djela Vlahe Bukovca, Izidora Kršnjavoga, Bele Čikoša Sesije, Otona Ivekovića, Josipa Račića, Miroslava Kraljevića, Ivana Meštrovića...

Projekt obnove objekata kulture Vukovar-Vučedol-Ilok

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić rekla je kako je otvaranje Zbirke Bauer kao dijela stalnog postava muzeja kruna rada muzeja koji je proše godine bio dobitnik i prestižne nagrade europskih muzealaca Sillento.

- Ovo je svakako jedna od najvažnijih zbirki uopće u Hrvatskoj, ali i zbirka bez čijih djela se ne može napraviti niti jedna izložba kao zaokružena cjelina nekoga razdoblja. O tome govore i imena autora čija su djela dio zbirke - rekla je Marić.   

Stalni postav zbirke otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši kako se njezinim otvaranjem završava desetogodišnji projekt obnove objekata kulture Vukovar-Vučedol-Ilok.

-Ovo je velika stvar za Vukovar, kulturu Vukovara kao i hrvatsku kulturu. Ova zbirka je jedan od najreprezentativnijih zbirki hrvatske moderne - rekla je Obuljen Koržinek.

Na tjeralici Interpola

Dodala je i kako su umjetnine, za koje nije utvrđeno gdje su i u čijem vlasništvu, danas na tjeralici Interpola i da će Hrvatska reagirati ako se ikada gdje one pojave.

Proces povratka odnesenih umjetnina iz Srbije vodila je Branka Šulc koja je podsjetila da je više od 40.000 različitih umjetnina iz Hrvatske bilo odneseno i otuđeno tijekom Domovinskoga rata.

-Taj proces povratka bliži se kraju. Vratili smo tri četvrtine umjetnina, a dio se i danas nalazi na popisu nestalih. Za ta djela ne znamo gdje su, niti tko su im sada vlasnici, ali se nalaze na nalaze tjeralici Interpola. Više od tisuću umjetnina iz crkvi i manastira je spremno za povratak u Hrvatsku pri čemu se čeka samo obnova tih sakralnih objekata. Nažalost, dio umjetnina je nepovratno uništen tijekom ratnih razaranja - rekla je Šulc.