Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Voćari nisu pratili uredbe

Zbog afere s nedopuštenim razinama pesticida prodaja jabuka pala do 20 posto

Frane Ivković
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Osim previše pesticida u jabukama, problem je i što su tretirane pesticidom Pirinex 250CS koji se primjenjuje samo na uljanu repicu

Vijest o nedopuštenim razinama pesticida u domaćem crvenom i zelenom delišesu, koje su u splitsku Billu i Victus distribuirali Fragaria i Moslavina voće, u nekoliko je dana srozala potrošnju jabuka u Hrvatskoj 15 do 20%, kazali su jučer iz Hrvatske voćarske zajednice (HVZ).

U jabukama su, podsjetimo, pronađeni ostaci pesticida klorpifiros u dozi od 0,049+/-0,012 mg/kg, gotovo 5 puta veći od dopuštenog, ali su se do 10. kolovoza ove godine, kada je nova uredba EK stupila na snagu, oni tolerirali veći i 50 puta – 0,5 mg/kg. Nova uredba, koja je donesena 19. siječnja ove godine, s prijelaznim rokom od sedam mjeseci, maksimalno dopuštene razine ostataka pesticida (MDK) s 0,5 smanjila je na 0,01 mg/kg.

Voćari tvrde kako su oni radili, a ne pratili uredbe EK, o kojima ih je, smatraju, trebalo izvijestiti Ministarstvo poljoprivrede na čelu s tadašnjim ministrom Davorom Romićem. No čini se kako ministar na odlasku za to nije imao vremena. A i riječ je o uredbi EK koja se izravno primjenjuje na RH, kao i ostale članice EU, pa ni nema obveze njezina posebna objavljivanja, doznajemo iz današnjeg ministarstva na čelu s Tomislavom Tolušićem.

Pesticidi iz Lori Fructusa

– Ipak, ministar Tolušić smatra da je proizvođače trebalo na vrijeme upozoriti, iako je njihova obveza da prate i primjenjuju propise koji se odnose na njihovu djelatnost – kažu u Ministarstvu.

No u jabukama, ističu, nisu bili sporni samo pesticidi iznad dopuštenih granica od 10. kolovoza, nego i to što su se jabuke iz vukovarskog Lori Fructusa Željka Krole, čije je ime na zahtjev HVZ-a jučer konačno i objavljeno, u primarnoj proizvodnji tretirale pesticidom Pirinex 250CS koji je u primjeni samo kod uljane repice, a oni koji su s njime rukovali nisu ni položili potreban ispit za to.

– Proizvođači jabuka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ove su godine zbog mraza pretrpjeli velike štete, blizu milijardu kuna. Domaćih je jabuka tako najviše iz Slavonije, pa su sve odande zbog izgrednika došle na loš glas – objašnjava glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković. Tvrdi da su domaće jabuke zdrave.

Fragarijine jabuke na analizi

– Integrirana proizvodnja u nas je gotovo ekološka, ali na znanstvenoj osnovi. Prskaju se 14 do 16 puta, a Austrijanci, Talijani... i 30 puta. K tome, ozbiljni proizvođači kontroliraju i kvalitetu i količine pesticida prije nego što ih stave na tržište.

Tihomir Peraić iz Fragarije kaže kako ni savjetodavna služba na njihovim terenu za novu uredbu EK nije znala, a ako ne znaju državne strukture, kako bi mali proizvođači poput Lori Fructusa. No propusti su mogući. Zbog skupih testiranja Fragaria je od dobavljača dosad uglavnom tražila izjave o dobroj proizvođačkoj praksi.

Riječ je o oko 5% robe, s obzirom na to da Fragaria sama proizvede 90% svoje ponude i ima i Global Gap certifikat. Kako bi se izbjegle afere poput prošlotjedne na analizu su dali uzorke svih jabuka koje sada imaju u distribuciji, a o rezultatima će idućih dana obavijestiti javnost. Ipak, uredba EK neshvatljiva je jer se u jabukama količina MDK smanjila i 50 puta, a u dunjama, jagodama, trešnjama..., ostala je i 20-30 puta viša, rekao je Peraić. Iz Lori Fructusa jučer su pak bili nedostupni.