Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
U klupe osnovnih škola u Međimurju sjeda 9406 učenika, 18 više nego lani, a prvašića je 1116

Besplatne knjige i prijevoz, asistenti, stipendije...

Foto: Međimurska županija
Najvažnija novost koja od ove školske godine očekuje učenike je besplatna užina za sve osnovnoškolce u čakovečkim školama

U klupe osnovnih škola u Međimurju sjeda 9406 učenika, osamnaest više nego godine prije, a među njima i 1116 prvašića. Sve osnovnoškolce na klupama  će dočekati besplatni udžbenici. U srednjim školama je 3707 učenika, 93 učenika više, a broj učenika prvog razreda srednjih škola je 1097, što je 81 učenik više nego lani.

Rasterećenje roditelja

Svi učenici imat će osiguran besplatan prijevoz autobusom ili vlakom neovisno o udaljenosti od kuće do škole, osigurani su i
pomoćnici u nastavi, a srednjoškolci će dobiti 300 kuna pomoći za nabavku radnih materijala. Dio je to mjera koje Međimurska
županija provodi već niz godina i kojima nastoji učenicima pružiti najbolji obrazovni standard, uvjete i mogućnosti, a uz to i rasteretiti troškove roditelja.

– Nastava u Međimurju počinje bez ikakvih epidemioloških mjera. Cijene energenata su osigurane i nema govora o online nastavi, već smo pravovremenim  mjerama nastojali osigurati nesmetano i kvalitetno provođenje nastave. Veseli podatak da je prihvaćen naš prijedlog za povećanjem upisnih kvota po programima, što je razlog povećanja broja učenika, a veliki interes pokazali su učenici za strukovna zanimanja pa su razredni odjeli u Graditeljskoj školi Čakovec, Tehničkoj školi Čakovec i Srednjoj školi Prelog popunjeni u potpunosti – rekao je župan Matija Posavec.

Osigurano je 64 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik koji će pružati neposrednu pomoć i podršku 67 učenika s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i pet srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Ukupna vrijednost projekta je 2.944.617 kuna, od čega su 90 posto bespovratna sredstva, a deset posto sufinancira županija.

Dodatno su udruge osigurale 33 pomoćnika u nastavi za 34 učenika i tri učenika u izravnom financiranju, što znači da je osigurano
ukupno 99 asistenata za 104 učenika. Međimurska županija jedina u Hrvatskoj osigurava asistente u vrtićima za djecu s teškoćama. Svake godine županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Riječ je o oko 50 učenika koji su stipendirani s 3000 kuna tijekom školske godine.

I ove se godine stipendira 153 učenika deficitarnih zanimanja koji primaju 6000 kuna stipendije godišnje, a srednjoškolci će uz
besplatan prijevoz i stipendije, dobiti i jednokratnu financijsku potporu od 300 kuna za nabavku radnog materijala. Ova potpora
namijenjena je za 3700 učenika srednjih škola i 200 učenika koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a polaznici su srednjih škola u drugim županijama. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 1,200.000 kuna.

Besplatna užina

I u ovoj školskoj godini provodit će se besplatna škola plivanja za učenike trećih razreda, nastavlja se s projektom  “Medni dan” kroz koji se učenicima prvih razreda osigurava domaći med, a studentima će se dodijeliti jednokratne financijske potpore od 800 kuna.

Župan Posavec pohvalio je gradove i općine koji su se uključili u financiranje radnih materijala, školske prehrane te kroz potpore pomažu učenicima i roditeljima u svladavanju financijskih troškova. U 203 razredna odjela čakovečkih škola upisano je 2735 učenika, sedam više nego lani.

Najvažnija novost koja od ove školske godine očekuje učenike je besplatna užina za sve osnovnoškolce u čakovečkim školama.