Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
zajednički projekt

Brodski učenici o prirodi uče u učionici na otvorenom

Učionica na otvorenom
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Učionica na otvorenom nastavak je provedenog projekta “Zajedno za školski park”, u sklopu kojega su pokraj svake sadnice postavljene pločice s QR kodovima koji djeci omogućuju interaktivno istraživanje uz pomoć mobitela

Dvorište brodske OŠ Đure Pilara odnedavno je bogatije za novu učionicu na otvorenom. 
Rezultat je to dugotrajnog i marljivog rada učenika i nastavnika na različitim projektima, čiji je cilj bio povezati učenje nastavnih sadržaja iz STEM područja s učenjem u prirodi. Lani su tako na otvorenom već održani brojni zanimljivi nastavni sati u školskom parku. Radilo se na programiranju micro:bit uređaja, ali i na održavanju samog vrta te na izradi otvorene učionice.

grad - prijatelj djece Razveselili mališane poklon paketima

– Učionica na otvorenom zapravo je sjenica sa školskom pločom i mjestima za 20 učenika. Ona je rezultat volonterske akcije naših roditelja, učenika i djelatnika, koji su zajedničkim snagama sagradili mjesto na kojemu će učenici istraživati ranije napravljen interaktivni park i raditi na aktivnostima vezanim uz ekologiju i održivi razvoj – objašnjava ravnatelj škole Igor Nikičić.

Realizacija izvrsne ideje povezivanja škole i prirode počela je još 2014. godine suradnjom škole i Hrvatskih šuma u sklopu projekta “Škola u šumi, šuma u školi”. Razradom tih aktivnosti školski tim za projekte EU osmislio je i 15 tisuća kuna vrijedan projekt “Otvorena učionica”, koji su financirali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatske šume i sama škola. 

Boksački klub Brod: Leon Majstorić, Gabrijel Veočić i Marko Peić državni su prvaci u boksu Godina najvećih uspjeha mladih brodskih boksača Zlatni Gabrijel Veočić već je među pet najboljih u svijetu

– Cilj je da djeca “in situ” promatraju i analiziraju autohtone biljke koje smo posadili, vrt i voćnjak. Želimo da klinci izađu iz učionice i da o prirodi uče na licu mjesta – u prirodi – ističe ravnatelj.

Učionica na otvorenom nastavak je provedenog projekta “Zajedno za školski park”, u sklopu kojega su pokraj svake sadnice postavljene pločice s QR kodovima koji djeci omogućuju interaktivno istraživanje uz pomoć mobitela.

– Planiramo graditi i male zdrave vrtove te vanjsku pozornicu na kojoj će učenici moći prezentirati svoj rad. Konačni je cilj napraviti kompleks za učenje u prirodi – zaključio je Nikičić.

Sada kada je njihova učionica napokon gotova učenici i nastavnici s nestrpljenjem čekaju prve lijepe dane da bi nastavne sate mogli provoditi na otvorenom, s lijepim pogledom na školski park i aromatični vrt. 

orubica U dvorištu župne crkve osvanuo snježni Isus visok čak 3,5 metra