Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Redovite akcije

Darivanje krvi moguće u 6 gradova Zagrebačke županije

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Akcije darivanja krvi provode se u većini gradova Zagrebačke županije, i to u jutarnjim i poslijepodnevnim terminima

Redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na području Zagrebačke županije održat će se i u ožujku, i to na više lokacija. Gradovi u kojima će se dobrovoljci moći javiti su Jastrebarsko, Velika Gorica, Samobor, Zaprešić, Dugo Selo i Ivanić Grad, a puni raspored i popis lokacija te termini dostupni su na web-stranicama Županije.

Timovi Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tako će u Samoboru biti  10. i 18. ožujka, u Zaprešiću 16. ožujka, u Dugom Selu 21. ožujka, u Ivanić-Gradu od 21. do 23. ožujka te u Velikoj Gorici od 28. do 30. ožujka. Kako bi svi koji to žele mogli pristupiti darivanju, termini su organizirani i u jutarnjim te popodnevnim satima.

No postoje ograničenja prilikom darivanja koja su vezana za pandemiju koronavirusa te status cijepljenja darivatelja. Na razdoblje od 14 dana odbijaju se osobe koje su preboljele COVID-19, računajući od izlaska iz izolacije, a asimptomatski oboljele osobe krv mogu darivati 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

Dobrovoljci koji su putovali izvan Hrvatske mogu darivati krv, ali samo ako udovoljavaju, poručuju iz Zagrebačke županije, zahtjevima Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH. Oni koji su cijepljeni imaju odgodu darivanja od 48 sati zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva te sedam dana prestanka simptoma u slučaju nuspojava 
na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, temperatura...).

Ako se osoba cijepila kineskim cjepivima Sinopharm i Sinovac, ima odgodu od 14 dana, a na isto razdoblje darivanju krvi ne mogu 
pristupiti oni koji ne znaju kojim su se cjepivom cijepili.