Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku

Drugi po broju novih stanovnika u apsolutnim brojkama

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Kad je riječ o Kaštelima, brojke pokazuju da je u sedam godina zabilježen rast od 1986 stanovnika, odnosno 5,14 posto

Kaštela su na drugom mjestu u Hrvatskoj po broju novih stanovnika u apsolutnim brojkama, odmah iza Solina, a u relativnim brojkama, odnosno postotku, nalaze se na također izvrsnom, desetom mjestu, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, koje je objavio portal gradonačelnik.hr.

Samo 11 hrvatskih gradova prema Državnom zavodu za statistiku bilježi više rođenih nego umrlih Kaštela na drugom mjestu u Hrvatskoj po prirodnom prirastu

Riječ je o nastavku pozitivnog trenda s obzirom na to da posljednjih godina Kaštela konstantno imaju svoje mjesto među deset hrvatskih gradova s najvećim rastom stanovništva.

“U razdoblju od 2011. do 2018. najveći broj novih stanovnika dobio je Solin, prema relativnom pokazatelju i u apsolutnim brojkama. Riječ je o pokazatelju koji u sebi sadrži i ukupan broj više doseljenih stanovnika u odnosu na iseljenje i više rođenih u odnosu na umrle”, piše gradonačelnik.hr.

REBALANS GRADSKOG PRORAČUNA Grad Kaštela umjesto roditelja plaća radne materijale za četiri tisuće učenika

Tijekom posljednjih sedam godina, osim Solina i Kaštela, rast stanovništva zabilježen je tek još u 25 gradova, a u top deset prema postotku u odnosu na broj stanovnika, ušli su i Novalja, Krk, Supetar, Novigrad, Vis, Nin, Biograd na moru, Hvar i Kaštela. U apsolutnim brojkama Solin slijede Kaštela, Dubrovnik, Poreč, Krk, Čakovec, Dugo Selo, Kastav, Makarska i Umag.

– Razlog ovakvog stanja djelomično je i u tome što su mali i srednji gradovi krenuli u jače poticanje demografskih mjera, što je mnoge vratilo, pa čak i iz inozemstva, u te gradove. Nude se pogodnosti od velikih naknada za novorođene bebe, sufinanciranje vrtića ili školskih radnih bilježnica, stipendije studentima, ali i pokretanje gospodarstva. Zbog rasta turizma i izvan sezone, velik broj gradova uz more krenuo je i s mjerama kojima, donedavno sezonske, radnike želi zadržati poticajnim mjerama cijele godine na moru. Mnogi su gradovi krenuli i u gradnju POS-ovih stanova, kao još jedne mjere za zadržavanje ili privlačenje stanovništva – piše u obrazloženju.

Kampanja Županija Kaštela se uključila u kampanju „Obala bez opušaka“

Konkretno, što se Kaštela tiče, brojke pokazuju da je u navedenih sedam godina u Kaštelima zabilježen rast od 1986 stanovnika, odnosno 5,14 posto.