Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Dvadeset godina povijesne postrojbe Zrinske garde

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U Centru za kulturu Čakovec otvorena je izložba na kojoj ima vrlo zanimljivih eksponata, poput replike mača junaka Petra Zrinskog

U sklopu Dana županije i proslave 30 godina njezina djelovanja Zrinska garda Čakovec obilježava 20 godina te povijesne postrojbe.

I 2000. javni nastup

U Centru za kulturu Čakovec otvorena je izložba na kojoj ima vrlo zanimljivih eksponata, poput replike mača Petra Zrinskog koji se inače čuva u muzeju u crnogorskom gradu Perastu.

Zahvaljujući partnerstvu Zrinske garde i Grada Szigetvára te prijateljstvu Čakovca i Sigeta posjetitelji imaju priliku vidjeti i oružje te predmete korištene u obrani Sigeta 1566. godine. Izložena su i poprsja Nikole Šubića Zrinskog, Nikole Zrinskog Čakovečkog, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana autora našeg cijenjenog kipara Mihaela Štebiha. Prije 20 godina inicijalna sredstva za prvu odoru osigurala je Međimurska županija, koja i do danas podržava rad udruge Zrinska garda kao čuvara i štovatelja našeg povijesnog nasljeđa. Geslo i pozdrav postrojbe "Navik on živi ki zgine pošteno" čulo se u subotu. Gardisti će uveličati i tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi na sam Dan Međimurske županije, 30. travnja u centru Čakovca, kao i odavanje počasti Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu.

U kraćem obraćanju okupljenim uzvanicima obratio se predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, autorica fotografija Miroslava Novak Hranjec te župan Međimurske županije Matija Posavec. U godini u kojoj obilježavaju 20 godina djelovanja gardisti će ostvariti i 2000. javni nastup! Obljetnica je prigoda da se spomenu imena svih dosadašnjih zapovjednika Zrinske garde, a to su Mladen Obadić, Vjeran Rožić, Ratimir Hrešć i Davor Bratković. Otvorenju izložbe nazočili su župani Primorsko-goranske i Istarske županije Zlatko Komadina i Boris Miletić, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnici općina te brojni posjetitelji.

I izvan naših granica

Zrinska garda Čakovec osnovana je s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine. U sklopu udruge djeluje povijesna postrojba s gardistima, topnikom i bubnjarskim orkestrom u povijesnim odorama iz vremena Zrinskih. Iza sebe imaju stotine nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Vatikanu. Prvi nastup Zrinska garda imala je 25. travnja 2003. u Prelogu, a prva prisega i nastupi u Čakovcu i Zagrebu održani su 30. travnja 2003.

Zdravstvo Nude poticajne nagrade i stipendije Knjiga Predstavljena “Županija za nove naraštaje” Grand Prix Najbolji svjetski spidvejaši opet u Međimurju