Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Županiji su dodijeljena sredstva za dva projekta – Feštetićev dvorac i hižu međimurske popevke

Feštetićev kaštel ide u obnovu, odobreno 6,6 milijuna eura

storyeditor/2024-04-26/MZA.jpg
Foto: Međimurska županija NAKON REVITALIZACIJE Feštetićevim dvorcem, suvremenim interpretacijskim centrom, upravljat će Općina Pribislavec
Obnovljeno zdanje okružit će perivoj engleskog tipa kojim će dominirati zaštićeno stablo magnolije u njegovoj neposrednoj blizini. Posjetitelji će se susresti i s povijesnim pregledom razvoja međimurske kuhinje

U Ministarstvu turizma i sporta župan Matija Posavec potpisao je ugovor o financiranju obnove i revitalizacije Feštetićeva dvorca u Pribislavcu, novog velikog projekta od iznimne važnosti za razvoj jedinstvene mreže interpretacijskih centara u okviru koncepta Ekomuzeja Međimurje malo.

Nakon što je u projekt stavljen na tzv. rezervnu listu, uložen je prigovor koji je u konačnici prihvaćen te su u ovom natječajnom ciklusu europskih fondova Međimurskoj županiji dodijeljena sredstva za čak dva projekta – obnovu Feštetićeva dvorca te formiranje hiže međimurske popevke u Donjoj Dubravi, što je, kažu u Županiji, jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Za provedbu obimnog posla obnove i revitalizacije jednog od najočuvanijih dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Međimurskoj županiji odobreno je stopostotno financiranje u iznosu od 6,633.118 eura.

Stabilan proračun

– Za ulazak u ovako velike projekte nije dovoljna samo hrabrost. Potreban je stabilan proračun i odgovoran stav Skupštine, što Međimurska županija ima. Svoju vjeru u snagu vlastitih potencijala osvjedočili smo proteklih godina u dva najveća investicijska ciklusa u zdravstvu i kulturi Međimurja ikada, a uspješna izvedba obvezuje nas na još snažnije razvojne uzlete. Prolazak na ovom natječaju velika je pobjeda i dokaz stručnosti naše javne ustanove za razvoj REDEA-e, stručnih službi Međimurske županije te Turističke zajednice Međimurja i dokaz dobrog smjera naše razvojne strategije – rekao je župan Posavec dodavši da će po revitalizaciji Feštetićev dvorac biti predan Općini Pribislavec na upravljanje kao suvremeni interpretacijski centar, mjesto na kojem će naša povijest i kultura biti prezentirani na najljepši mogući način. U Županiji podsjećaju da je projekt revitalizacije temeljen na suvremenom prikazu dijela međimurske povijesti vezane uz tu lokaciju, a Feštetićeva kurija postat će i centar za prezentaciju domaće enogastronomije.

– Obnovljeno zdanje okružit će perivoj engleskog tipa, kojim će dominirati zaštićeno stablo magnolije u njegovoj neposrednoj blizini. Posjetitelji će se ovdje susresti i s povijesnim pregledom razvoja međimurske kuhinje, uz mogućnost osobnog sudjelovanja u pripremi jela, dok će stalni postav biti podijeljen u tematske cjeline. Povijest obitelji Feštetić bit će prezentirana sadržajima na prvoj etaži, a specifičnost ovog interpretacijskog centra bit će i tematske sobe koje će obrađivati različite teme iz života te velikaške obitelji, prilagođene različitim dobnim skupinama posjetitelja – pojašnjavaju u Županiji.

Neogotički stil

Potpisivanju ugovora nazočili su ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović, voditeljica projekta Sandra Majsan i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović. Povijesni zapisi govore da je početkom 18. stoljeća u Pribislavcu postojao zidani dvorac. Na prvom i drugom katu imao je 11 prostorija sa svetištem u zapuštenoj kapeli. Postojeći dvorac (kaštel) sagrađen je 1870. godine na mjestu ranijeg dvorca. Gradio ga je grof Juraj Feštetić u neogotičkom stilu.

storyeditor/2024-04-26/os_tuzno_google_ucionica_otvorenje_travanj_2024__14_.jpg Varaždinska županija Osnovna škola Tužno prva u Hrvatskoj dobila Google učionicu storyeditor/2024-04-26/novska_b_slager.jpg Vodovod Novska potpisao dva važna sporazuma Gotovo 3,2 milijuna eura za aglomeraciju zapadnog dijela naselja Rajić storyeditor/2024-04-27/Javna_16_04_.jpg Ulaganja u sport imaju širok spektar benefita, uključujući poboljšanje infrastrukture Uspješni svetonedeljski sportaši nagrađeni priznanjima i zahvalnicama