Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Prošlo je točno godinu dana od otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine u Čakovcu

Gotovo 18.000 ljudi otkrivalo Riznicu Međimurja

Foto: Međimurska županija
Za 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja, najavljen je bogat program i koncert 11 međimurskih izvođača

Prije godinu dana otvoren je Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja, u koji je uloženo oko 45 milijuna kuna. Usprkos pandemiji, od otvorenja do neki dan zabilježeno je 17.575 posjetitelja!

Jedan u nizu projekata

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina.

– S nestrpljenjem smo iščekivali sat kada ćemo konačno javnosti otvoriti vrata uređenih prostora fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, oplemenjenih novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. S ponosom i ljubavlju promatramo kako danas Stari grad živi u novom sjaju i namjeni – rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

U posljednjih godinu dana Muzej Međimurja Čakovec, uključujući sve njegove postave, posjetilo je ukupno oko 23.000 ljudi. Za usporedbu, u 2019. godini Muzej je imao 12.014 posjetitelja. Dvostruko više posjetitelja rezultat je, rečeno je, atraktivnosti odličnog postava Riznice, ali i vrijednog rada djelatnika Muzeja koji marljivo surađuju s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima i zajedno s  njima njeguju kulturnu baštinu Međimurja organizirajući razne aktivnosti.

– Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ovaj projekt međimurska je ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke, a ponosni smo što je muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire te da konačno živi punim plućima zahvaljujući mnogim sadržajima i manifestacijama – istaknuo je župan Matija Posavec i dodao da je Riznica Međimurja samo jedan u nizu projekata koji je potvrdio uspješnost povlačenja sredstava iz europskih fondova u Međimurju.

Osim prekrasne prirode, ukusnih domaćih proizvoda i jela te međimurskih vina koja su nedavno nagrađena s čak 25 Decantera, 
važan dio turističke ponude su i  Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu, Terme Sveti Martin, Skelarska i Mlinarska 
kuća u Žabniku, Matulov grunt u Frkanovcu, Centar Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, Međimurska palača turizma – Ekomuzej Međimurje malo, a svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja vozi "hop on – hop off" autobus, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova.

Uskoro će se otvoriti vidikovac na Mađerkinu bregu, a među strateškim razvojnim projektima koji su u planu u skoroj budućnosti su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, palača Međimurske popevke u Donjoj Dubravi, Centar za posjetitelje Međimurske 
vinske ceste, centri za interpretaciju Sveti Jeronim u Štrigovi, Dravski zlatari u Donjem Vidovcu i Halicanum u Svetom Martinu na Muri, kao i razvoj glampova i robinzonskih smještaja te daljnji razvoj "hop on - hop off" sustava električnim vozilima.

Tri posto više noćenja

– Riznica Međimurja učvrstila je Međimurje na turističkoj karti Hrvatske, što vidimo i po broju gostiju koji nas posjećuju. Ostvarili smo 68 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a već sada imamo tri posto više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, stoga do kraja godine očekujemo odlične turističke rezultate – rekao je direktor Turističke zajednice MŽ Rudi Grula.

U subotu 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja Riznice Međimurja, upriličit će se niz posebnih događanja. Od 10 do 11.30 
sati za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica Zmaj Pozoj, a u 20 sati  u atriju Staroga grada na rasporedu je koncert “Iz srca međimurske  popevke – koncert Riznici Međimurja za 1. rođendan”. Nastupit će 11 međimurskih izvođača.