Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Pilot projekt

Grad Osijek uvodi građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole

Građanski odgoj
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija
Reforma školstva nije nešto što padne s neba, ovo je isto dio reforme gdje se djeca pretvaraju u zrele građane, da od sitnica potiču promjene koje će oživjeti našu školu i zajednicu – poručila je Jasenka Vajdić, ravnateljica OŠ Tin Ujević

- Građanski odgoj i obrazovanje startat će u ponedjeljak, 15. listopada, u pet osječkih osnovnih škola te Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, kao izvannastavna aktivnost. Riječ je o školama Tin Ujević, Svete Ane, Retfala, Vladimir Becić te Fran Krsto Frankopan – najavila je Žana Gamoš, dogradonačelnica Osijeka.

Osječki jesenski sajam Osijek Više od 200 domaćih i inozemnih izlagača na Jesenskom sajmu

Stotinjak djece bit će uključeno u taj pilot projekt, a riječ je o đacima petih i šestih razreda iz navedenih osnovih škola te sedmih i osmih razreda iz Centra Ivan Štark.

- Oni će naučiti što je Vlada, Sabor, kako trošiti vlastita sredstva, kako trošiti roditeljska sredstva, kako prvo naučiti izvršavati obveze, a onda tražiti svoja prava – nadovezao se Antun Ptičar, ravnatelj OŠ Fran Krsto Frankopan.

Pripreme su počele u svibnju, a završnu edukaciju od 72 sata prošlo je 20 nastavnika iz ukupno 11 škola. No, za pilot projekt odabrano je šest najspremnijih školskih ustanova.

- Vrijedno su dolazili i subotama i radnim danima, kako bi završili edukaciju, a teme koje smo obuhvatili su od općih informacija o demokraciji, ustavu, ljudskim pravima, pa do nekih vrlo praktičnih kao što su financijska pismenost, potrošačka prava, održivi razvoj, koji je bio i najapstraktniji – kazala je Nikoleta Poljak iz Volonterskog centra Osijek, koji je, uz Grad Osijek te udruge Brezu, Dokkicu i Nansen dijalog centar Osijek uključen u projekt.

Pet ustanova koje nije izabrano za pilot projekt, nova će znanja, istaknuto je, svakako koristiti kroz svoj rad.

- Dogodila se prirodna selekcija jer su neke škole shvatile da nemaju uvjete za projekt, jer on zahtijeva veći angažman, a nastavnici su poprilično opterećeni obvezama – istaknuto je.

Ivica Vrkić produktivnost i zapošljavanje Grad Osijek dodijelio nove potpore poduzetnicima

Na upit hoće li nastavnici biti novčano motivirani za podučavanje građanskog odgoja, sami su odgovorili:

- Kao profesori smo naučili da novac nije motivacija. I da smo htjeli novac, ne bismo bili u školstvu. Motivacija dolazi od toga što sam, kao razrednica, primijetila da neke teme ne možemo pokriti u potpunosti, ili na način na koji bismo htjeli. Motivacija nam je zadovoljstvo učenika – kazala je Lorena Lalić, nastavnica OŠ Tin Ujević.

Udžbenici i mape su spremni za sate građanskog odgoja.

- Ne radimo po knjizi, već projekte, idemo u posjete i pokrivamo svih sedam modula građanskog odgoja kroz zanimljivu, interaktivnu nastavu – dodala je Lalić.

- Reforma školstva nije nešto što padne s neba, ovo je isto dio reforme gdje se djeca pretvaraju u zrele građane, da od sitnica potiču promjene u školi i čine iskorake koji će oživjeti našu školu i zajednicu – poručila je Jasenka Vajdić, ravnateljica OŠ Tin Ujević.

Jako je važno, zaključeno je, da se djeca za svoja prava nauče boriti na primjeren način.

Građanski odgoj u sisačkim školama Od listopada Građanski odgoj u petim razredima sisačkih škola