Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predstavili:

Ispravljena nepravda: Crkvi vraćeno 211 matičnih knjiga

1/3
Foto: SDŽ
Poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine, oduzeto je 856 crkvenih matičnih knjiga

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban vratio je splitsko-makarskom nadbiskupu i  metropolitu mons. Marinu Barišiću 211 matičnih knjiga, od ukupno 856 oduzetih komunističkim zakonom 1946. godine.

Spomenik običnom čovjeku

Vraćene matične knjige odnose se na područje Splita, Sinja, Makarske, Imotskoga, Trilja, Solina, Ciste Provo, Trogira i Vrlike. Župan Blaženko Boban govorio je o važnosti matičnih knjiga i naglasio kako su one spomenik običnom čovjeku.

– Za te ljude danas možda ne bismo ni znali da ih svećenici nisu pažljivo upisivali u matice. Ovo su knjige u kojima je svatko zapisan i u kojima je pisana povijest zaselaka, obitelji, kuća i ljudi. One se danas vraćaju stvarnom vlasniku. Možemo jedino zahvaliti Crkvi što je tako revno vodila podatke – rekao je Boban.

Naglasio je da će se postupak verifikacije i povrata knjiga nastaviti te kako se na ovaj način ispravlja jedna nepravda. Pored matica iz Splitsko-makarske nadbiskupije, postoje i matice oduzete Hvarskoj i Šibenskoj biskupiji koje će također biti vraćene.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit monsinjor Marin Barišić rekao je kako je ovo ispravljanje povijesne nepravde.

– Zahvaljujem županu i svima koji su uložili toliko truda kako bi jedan dio tih knjiga osposobili za upotrebu i istraživanje kako povjesničarima tako i ljudima koji žele istražiti svoje podrijetlo, svoj identitet. Danas je započeta humana i pravedna inicijativa i 
ispravak povijesne nepravde te povratak matica i drugih knjiga  svom vlasniku odnosno Crkvi – rekao je Barišić i dodao kako u Nadbiskupiji razmišljaju o uređenju suvremenog arhiva koji bi bio opremljen i dostupan za  istraživanja.

– Rado ćemo tražiti tko smo mi zapravo. Ove matice sadrže naš identitet i našu osobnu iskaznicu – poručio je Barišić.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za opću upravu Josip Matković najavio je daljnji rad na verifikaciji matičnih knjiga.

’Bi glad veliki’

– Zahvaljujem matičarima koji uz svoj svakodnevni posao rade i na verifikaciji ovih knjiga. Neke od njih su pisane čitko i krasopisom, dok je neke zapise teže pročitati. Mi ćemo se potruditi u što kraćem roku vratiti ostatak koji još uvijek nije verificiran – izjavio je Matković.

Glavni arhivist Nadbiskupskog arhiva u Splitu dr. don Slavko Kovačić dodao je kako crkvene matice čuvaju i vrijedne podatke koji se tiču povijesti župa, ljudi i događaja pa tako, primjerice, u njima postoji zapis “bi glad veliki”.

– Matice su memorija prvorazredne vrijednosti! – poručio je Kovačić.