Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Međunarodni spektakl u uličnoj košarci Lipik 3x3 Challenger oduševio brojne posjetitelje

Lipik izrasta u svjetski centar ulične košarke

Natjecanje je to koje se može usporediti sa Snježnom kraljicom na Sljemenu, ATP turnirom u Umagu ili Hanžekovićevim memorijalom u Zagrebu
1/13
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Lipik je turistički grad i sama organizacija turnira za nas je velika promidžba u turističkom smislu, kaže Vinko Kasana

Grad Lipik i ove je godine bio domaćin FIBA Lipik 3x3 Challengera, međunarodnog spektakla u 3x3 uličnoj košarci koji se u Hrvatskoj već godinama organizira samo u ovom malom zapadnoslavonskom gradiću. Natjecanje je to koje se može usporediti sa Snježnom kraljicom na Sljemenu, ATP turnirom u Umagu ili Hanžekovićevim memorijalom u Zagrebu. Oba dana turnira održana su na igralištu kod Dječjeg doma u Lipiku.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sajam cvijeća okupio 135 izlagača Najviše su se kupovale trajnice, a učilo se i o kućnom kompostiranju

Partner i HTZ

– Ove godine napokon smo imali sreće s vremenom, prije toga dvije godine zaredom padala je kiša pa smo igrali u dvorani. Sada su nam se kao partneri po prvi put uključili i Hrvatska turistička zajednica i Središnji državni ured za sport. Uspjeli smo iskoračiti malo ozbiljnije i pokazali smo se kao jedan od najkompletnijih i najbolje organiziranih challengera u regiji, ali i u cijelom svijetu – kaže Ivan Pušćenik, predsjednik organizacijskog odbora i čelnik udruge Libox, koja s Gradom Lipikom organizira turnir.

Pobjednik ovogodišnjeg turnira je ekipa Vrbas iz Srbije koja je na igralištu kod lipičkog Centra za pružanje usluga u zajednici u finalnoj utakmici pobijedila ekipu Kranj iz Slovenije rezultatom 21:15.

Pobjednička ekipa osvojila je novčanu nagradu od 15.000 dolara. Osvajanjem Lipik 3x3 Challengera pobjednici su izborili i odlazak na WT Masters u Kanadu (Saskatoon).

Najkorisnijim igračem turnira proglašen je Danilo Mijatović iz pobjedničkog tima Vrbas, a nagradu mu je uručio lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Lipik je turistički grad i sama organizacija turnira za nas je velika promidžba u turističkom smislu, s obzirom na to da je riječ o manifestaciji koja izlazi iz granica Republike Hrvatske. Itekako nam je važno slanje pozitivne slike prema drugim hrvatskim krajevima i inozemstvu. Lipik je prije Domovinskog rata bio itekako poželjna destinacija kontinentalnog turizma, odmora i liječenja i želimo u tom pravcu i dalje nastaviti. Imamo izuzetno dobre rezultate i sigurno da nam ovakav turnir samo pomaže u tome – kaže gradonačelnik Kasana.

Grad sufinancira troškove kupnje zemljišta i stambenih objekata Objavljene mjere za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji

“Mi smo njima simpatični”

Da je Lipik 3x3 Challenger zaista međunarodni spektakl vrijedan divljenja pokazuje i to što je na turniru igralo 16 ekipa iz 12 europskih i azijskih zemalja – Hrvatske, Srbije, Slovenije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Latvije, Švicarske, Mongolije, Japana, Rusije i Ukrajine. U zadnjih nekoliko godina u Lipiku su igrali i Amerikanci, Australci...

Mnogima ni danas nije jasno kako mali gradić poput Lipika uspijeva tako kvalitetno organizirati tako veliku sportsku manifestaciju i privući ekipe iz cijelog svijeta.

– Do prije nekoliko godina nitko se nije mogao nadati da ćemo u Lipik privući ekipe iz 12 država. Imam osjećaj da smo mi njima simpatični. Vjerujem da su dojmovi posjetitelja više nego pozitivni, trudimo se organizirati priredbu na najvišoj svjetskoj razini i predstaviti Lipik i Hrvatsku u najljepšem svjetlu – istaknuo je Kasana.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Suradnja je dogovorena za dolazak na pripreme u siječnju 2020. i 2021. godine Lipik ponovno postaje idealno mjesto za provođenje sportskih priprema Jedinstvena prilika za Lipičane i njihove goste da na djelu vide instituciju svjetskog rukometa