Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavski župan na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu

Marušić: Obrazovanje je temeljni pokretač aktivnog građanstva

1/2
Foto: BPŽ
Europski odbor regija pozvao je na oštre sankcije protiv Rusije i hitno oslobađanje ukrajinskih gradonačelnika i državnih službenika, a ukrajinskim lokalnim i regionalnim vlastima ponudio iskustva regija i gradova EU u obnovi

– Kvalitetnim i uključivim obrazovanjem stanovnika EU osnažujemo ih kako bi mogli u potpunosti sudjelovati u društvu te umanjujemo rizik od posljedica društvene polarizacije i lažnih vijesti, koje stvaraju sve veći pritisak na naše demokratske sustave – poručio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić na 149. plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu.

Na zasjedanju se razgovaralo o rezoluciji Odbora regija o Ukrajini te o ratu u toj zemlji, ali isto tako i o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u kontekstu partnerstva EU i Ujedinjenog Kraljevstva te o promicanju europskih demokratskih vrijednosti putem obrazovanja.

Sudjelujući u raspravi, župan Marušić istaknuo je da europski politički sustav ne može funkcionirati ako ga građani ne poznaju ili ne razumiju. Prema njegovim riječima, aktualni procesi globalizacije, europskih integracija i rastućih svjetskih kriznih žarišta traže od Europljana da se što više politički angažiraju i steknu sposobnost svakodnevnog integriranja sve većih raznolikosti u svoj život i rad.

– Obrazovanje je temeljni pokretač aktivnog i informiranog građanstva, a time i demokratske participacije. Ohrabrujući znatiželju, odvažnost i solidarnost europskih građana, potičemo i promoviramo važnost održivog razvoja i međunarodnog povezivanja – istaknuo je Marušić.

Europski odbor regija pozvao je na oštre sankcije protiv Rusije i hitno oslobađanje ukrajinskih gradonačelnika i državnih službenika, a ukrajinskim lokalnim i regionalnim vlastima ponudio iskustva regija i gradova EU u obnovi.