Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Svečanom sjednicom Županijske skupštine te dodjelom nagrada i priznanja laureatima obilježen Dan Brodsko-posavske županije

Marušić: Uloženo je mnogo, ali uvijek može bolje i više

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Izdvojio bih jako velika ulaganja, 120 milijuna kuna u brodsku bolnicu i 80 milijuna u novogradišku. Sve zgrade se obnavljaju, izgrađena je pedijatrija, a osnovano je i sveučilište, što je vjerojatno temelj za još bolji razvoj gospodarstva. Imamo i više od 270 milijuna ulaganja u luku  Brod – naglasio je brodsko-posavski župan

Svečanim programom u brodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić” i svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljena je 29. obljetnica Brodsko-posavske županije. Sudionici su se prisjetili 15. travnja 1993. godine, dana kada je konstituirana prva županijska skupština. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u prethodnom razdoblju.

Župan Danijel Marušić istaknuo je kako je do sada mnogo uloženo, no uvijek može bolje i više. To je i imperativ kojim se vode u županiji.

Dobre razvojne perspektive

On je naglasio važnost konsolidacije tvornice Đuro Đaković, ali je uputio i riječi zahvalnosti Vladi RH na svim ulaganjima. Istaknuo 
je ulaganja u zdravstvenu, obrazovnu i prometnu infrastrukturu.

– Izdvojio bih jako velika ulaganja, 120 milijuna kuna u brodsku bolnicu i 80 milijuna u novogradišku. Sve zgrade se obnavljaju, izgrađena je pedijatrija, a osnovano je i sveučilište, što je vjerojatno temelj za još bolji razvoj gospodarstva. Imamo i više od 270 milijuna ulaganja u luku  Brod – poručio je Marušić.

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić podsjetio je kako je Brodsko-posavska županija na raskrižju svih važnih međunarodnih prometnih pravaca te ima perspektivu daljnjeg snažnog razvoja.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je da realizacijom brojnih projekata, čiji su izvor financiranja fondovi Europske unije, Brodsko-posavska županija ima dobru perspektivu daljnjeg razvoja.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, poručio je da će Vlada i dalje stajati uz Slavoniju, a posebno uz Brodsko-posavsku županiju s obzirom na njezin važan geopolitički strateški položaj i ovdašnje projekte od nacionalne važnosti.

U svečanoj prigodi Dana županije dodijeljena su i županijska priznanja i nagrade. Plakete županije dodijeljene su Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić, tvrtkama Chromos Svjetlost Lužani, IMPAL-u iz Nove Gradiške, Rekord timu iz Oriovca i Poljo-Davoru iz Davora.

Plaketa Općoj bolnici

Plaketu je dobila i Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod za zapažene rezultate i aktivnu borbu protiv pandemije COVID-19 te za iskazanu brzinu, stručnost i humanost u liječenju i skrbi o putnicima, državljanima Republike Kosovo, stradalima u prometnoj nesreći u ljeto 2021.

Kovanice od zlata dobili su Ivan Stipić, Slavko Sremac, Ivan Ćosić, Zvonko Opačak, Mato Pudić i Obiteljsko gospodarstvo Šoldra, 
a nagrada za životno djelo postumno je dodijeljena pokojnom  brodsko-posavskom županu Mirku Tomcu.

Odana je i počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca pred središnje križeve na gradskim grobljima u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški te pred spomenikom hrvatskim braniteljima u Slavonskom Brodu.