Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obljetnica najkrvavijeg ratnog dana u Slav. Brodu

"Moja je Vedrana s 14 godina dobila geler u glavu. Živjela je još tri dana i umrla"

storyeditor/2024-05-06/PXL_030524_113959549.jpg
1/2
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL KOD SPOMENIKA 'Djevojčica' položeni su vijenci i zapaljene svijeće

Komemoracijom "Sjetimo ih se s ponosom i tugom" obilježena je 32. obljetnica jednog od najtežih ratnih dana u Slavonskom Brodu. Samo je tog 3. svibnja 1992. život izgubilo 16 osoba, od kojih šestero djece, 60 je ljudi ranjeno, od toga 30 teško. U znak sjećanja na sve nevine žrtve rata, a osobito na poginulu djecu, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika "Djevojčica" te kod spomenika poginulim braniteljima u središtu grada, a održan je i mimohod sa svijećama.

U Domovinskom ratu u Hrvatskoj poginulo je 402 djece, od toga samo u Slavonskom Brodu 29, cijeli jedan razred. Za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao. Iako je proteklo više od tri desetljeća, sjećanja ne blijede.

– Moja je Vedrana poginula 30. svibnja 1992., bilo joj je tada 14 godina. Tog je dana pred našu zgradu pala jedna granata, Vedrana je dobila geler u glavu. Živjela je još tri dana i umrla. To su emocije koje ovih dana naviru. Mi koji smo izgubili djecu najbolje znamo kako nam je – ispričala je kroz suze Ivanka Jurković, majka stradale djevojčice.

KOD SPOMENIKA 'Djevojčica' položeni su vijenci i zapaljene svijeće
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL KOD SPOMENIKA 'Djevojčica' položeni su vijenci i zapaljene svijeće

Vijence su položila izaslanstva roditelja i obitelji poginule djece, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Branko Cindrić, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem i predsjednikom Županijske skupštine Perom Ćosićem, izaslanstva PU brodsko-posavske, Grada Slavonskog Broda te predstavnici udruga.

– Ovo je dan koji trebamo prenositi generacijama nakon nas. Danas je mnogo djece koja žele biti u mimohodu sa svijećama i to odašilje snažnu poruku. O ovom se danu i ratnim zločinima treba više pričati u javnosti – kazala je predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić. 

storyeditor/2024-05-03/MZA1.jpg Dan Međimurske županije i svečana sjednica Županijske skupštine 'Impresivan je niz postignuća i projekata na koje smo ponosni' storyeditor/2024-05-03/znanstveni_park_B.jpg EU projekt vrijedan 4,7 milijuna eura Sanitet i spavaonice bivše JNA postaju znanstveni centar Dvorac Janković u Suhopolju bilježi 26,17 posto više noćenja u prva četiri mjeseca 2024. godine u odnosu na isto razdoblje lani Sve popularniji Porast broja noćenja u dvorcu u Suhopolju