Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
NOVA ZARAZA

Na farmi u Slav. Kobašu otkriven virus ptičje gripe, naređena eutanazija purana

Provode se najviše mjere u cilju sprečavanja širenja bolesti
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Objekt je preventivno stavljen u potpunu karantenu

Situacija oko afričke svinjske kuge još se nije smirila, a nad Slavonijom se već nadvila nova nevolja. Naime, na farmi purana u Slavonskom Kobašu na području općine Oriovac otkrivena je ptičja gripa.

Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su kako je u jednom od osam objekata Vindonove farme potvrđen visokopatogeni virus ptičje gripe H5N1. U njemu je bilo oko 2600 purana, a na cijeloj farmi oko 19.500. Objekt je stavljen pod službeni nadzor, a uvedena je i zabrana premještanja životinja. Sukladno europskoj legislativi, naređena je preventivna eutanazija purana, a proizvodi s te farme koji su završili na policama trgovina povučeni su.

Iz Ministarstva su podsjetili i kako je u Hrvatskoj na snazi naredba o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica, kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je inače veterinarske struke, rekao je da su pojave zaraznih bolesti poput ptičje gripe, nažalost, uvijek moguće, pri čemu je olakšavajuća okolnost kada te bolesti nisu opasne za ljude.

– Mi smo već imali pojavu ptičje gripe u Hrvatskoj, evo sad nažalost i afričke svinjske kuge. To su stvari koje se događaju i potaknute su ubrzanim tempom života, transportima itd. Siguran sam da će struka, veterinarske i druge službe i kolege koji imaju iskustva, propisati određene mjere i vjerujem da će se to suzbiti – istaknuo je Marušić.

Iz tvrtke Vindon poručili su da se na farmi provode najviše mjere u cilju sprečavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti te da se poštuju najviši propisani standardi i provode sve mjere biozaštite, što se odnosi i na preventivno stavljanje farme u potpunu karantenu.

NOVE ovisnosti najviše pogađaju mlade, istaknuto je na simpoziju Još uvijek nemamo razrađene alate za borbu Ovisnost o internetu i modernim tehnologijama sve veći problem BUDUĆNOST je u strukovnom obrazovanju, poručuju učenicima Završava provedba projekta Tehničke škole Slavonika 5: Inovativan i tehnološki napredan sustav strukovnog obrazovanja OVAJ PROJEKT sufinanciranja provodi jedino Brodsko-posavska županija Potpisivanje ugovora s registriranim klaonicama Borba protiv trihinele: U 22 godine pregledano gotovo 40 tisuća svinja