Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Nagrade Senčaru, Markaču, Horvatu, Kalšanu i Društvu žena

Foto: Međimurska županija
Skupština je, uz ostalo, dala suglasnost za sklapanje sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Međimurske županije i grada Nagykanizse

Najviše priznanje Međimurske županije, Nagrada Zrinski, dodijelit će se ove godine Ivanu Senčaru, Slavku Markaču, Antunu Horvatu, Vladimiru Kalšanu i Društvu žena Mursko Središće.

Poseban doprinos

Skupština Međimurske županije donijela je odluku o dobitnicima najvišeg županijskog priznanja koje će se uručiti povodom Dana Međimurske županije.

Poduzetnik Ivan Senčar iz Slakovca nagrađuje se za naročito uspješno organiziranje rada i poslovanja te nesebičan društveni angažman, Slavko Markač iz Preloga za nesebičan angažman i poseban doprinos u Domovinskom ratu, a Antun Horvat iz Donje Dubrave Nagradu Zrinski primit će za istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, za nesebično poučavanje i poticanje ljubavi prema glazbi kod djece i odraslih kao i za promicanje kulturne baštine te velika ostvarenja na području glazbe. Nagradu Zrinski za 2022. godinu primit će i mr. sc. Vladimir Kalšan iz Čakovca za izniman doprinos u istraživanju kulturne povijesti Međimurja i obitelji Zrinski te promicanje kulturne baštine, dok će članice Društva žena Mursko Središće biti nagrađene za izniman doprinos u očuvanju kulture i tradicije, osobito u izradi tradicijske maske cimeri. Povelje Međimurske županije dodijelit će se Mladenu Obadiću, Miroslavi Novak Hranjec te Kulturno umjetničkom društvu Društvo žena Gornji Kraljevec.

Skupština je dala suglasnost za sklapanje sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Međimurske županije i grada Nagykanizse. Župan Matija Posavec kao predlagač istaknuo je važnost jačanja suradnje sa susjedima iz Mađarske u kojoj živi i velik broj Hrvata, osobito u pomurskoj regiji s kojom planiramo i velike zajedničke projekte u sklopu međugranične suradnje.

Sporazumom će biti osnažena suradnja u područjima kulture, obrazovanja, turizma i sporta te u drugim područjima od zajedničkog interesa, kao i zajedničkih korištenja izvora financiranja iz fondova Europske unije.

Prostor za obiteljski centar

Skupština je, također jednoglasno, prihvatila prijedlog kojim se bivša ambulanta Doma zdravlja u Čakovcu u Ul. Matice hrvatske daje na korištenje Obiteljskom centru za obavljanje djelatnosti njihove područne službe. Na temelju procjena visokih rizika odlučeno je da se osnuje specijalistička postrojba civilne zaštite Međimurske županije za traganje i spašavanje u ruševinama. Odlučeno je o da mrežu programa centara izvrsnosti u Međimurskoj županiji čine programi centara izvrsnosti iz informatike čiji je nositelj udruga Mladi informatički stručnjaci, zatim STEM centar izvrsnosti iz prirodoslovnog područja, energetike i šaha sa sjedištem u Gimnaziji Josipa Slavenskog, gdje je sjedište i centra izvrsnosti iz umjetničkog područja. Mrežu čini i centar izvrsnosti za umjetničku keramiku sa sjedištem u Graditeljskoj školi Čakovec.

Obljetnica Obilježen Dan oslobođenja Međimurja Jubilej Više od 70 događaja u čast Županije Rezultati zabilježeni u turizmu u siječnju najavljuju odličnu turističku godinu U prvih mjesec dana ostvareno već 14.170 noćenja