Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Hrvatska gospodarska komora nagradila poduzeća Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Najboljim poduzetnicima dodijeljene Zlatne kune

Foto: Zagrebačka županija
U Zagrebačkoj županiji su Zlatne kune dobili LUSH manufaktura iz Strmca, Feromihin iz Novoselca i Innova Service iz Samobora, dok su najbolje u Gradu Zagrebu Zvijezda plus, Mons Multifidus i Procestehu

LUSH manufaktura iz Strmca u kategoriji velikih poduzeća, Feromihin iz Novoselca u kategoriji srednjih poduzeća te Innova 
Service iz Samobora u kategoriji malih poduzeća dobitnici su plaketa Zlatna kuna koje za najbolje malo, srednje i veliko trgovačko 
društvo u 2021. godini s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora.

Bespovratna sredstva

LUSH manufaktura iz Strmca proizvođač je ručno rađene kozmetike i dio globalnog tima LUSH Fresh Handmade Cosmetics. 
Hrvatska poslovnica, koja danas ima 320 zaposlenika, otvorena je 1996. godine kao druga podružnica u svijetu, a u međuvremenu se broj zemalja Lush obitelji popeo na 46. Od njihovih šest manufaktura jedna je upravo u Strmcu.

Tvrtka Feromihin iz Novoselca bavi se poslovima ugradnje, održavanja i servisiranja transportnih sustava za naftovode, plinovode i cjevovode. Tvrtka se bavi i proizvodnjom visokotlačnih hidrauličkih crijeva i visokotlačnih armaturnih elemenata,ovlašteni je distributer i serviser za područje jugoistočne Europe.

Što se tiče djelatnosti laureata u kategoriji malih trgovačkih društava s područja Zagrebačke županije, samoborske tvrtke Innova Service, ona se bavi montažom i održavanjem auto-praonica, izvođenjem radova vezanih uz instalaciju i montiranje skladišnih jedinica. Imaju i odjel proizvodnje u kojem razvijaju i izrađuju vlastite proizvode, od kojih su najpoznatiji InnVac sustav za usisavanje kovanica, Bike Wash sustav za pranje bicikala te montažni objekti za automatske autopraonice.

U konkurenciji velikih trgovačkih društava u gradu Zagrebu Zlatna kuna pripala je tvrtki  Zvijezda plus, u konkurenciji srednjih nagrađen je Mons Multifidus, a u konkurenciji malih trgovačkih društava nagrađena je tvrtka Procestehu.

U ime Zagrebačke županije laureatima je čestitao zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuvši da je županija ove godine u gospodarstvo usmjerila 9,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava:

– Tim potporama pomažemo našim gospodarstvenicima u realizaciji investicija koje će stvoriti nova radna mjesta i generirati daljnji razvoj Zagrebačke županije – istaknuo je Kolarec.

Kriterij i održivost poslovanja

Plakete Zlatna kuna dodjeljuju se za uspješnost u poslovanju na županijskoj razini prema kriterijima koji, među ostalim, uključuju 
pokazatelje likvidnosti, snagu poduzeća, nematerijalnu i materijalnu imovinu, na osnovi bilance stanja te računa dobiti i gubitka 
trgovačkih društava u prethodnoj godini. Također, u obzir se uzima i otvaranje novih radnih mjesta, udio izvoza u ukupnom prihodu, ulaganja u istraživanje i razvoj, poslovni imidž društva, a od ove godine kao dodatni kriterij razmatrala se i održivost poslovanja.

– Brojke za 2021. godinu vrlo su pozitivne, kako na nacionalnoj razini, tako i za gospodarstvo Zagreba i Zagrebačke županije. Naše se gospodarstvo pokazalo otpornijim i održivijim od očekivanja u uvjetima svjetske krize izazvane pandemijom COVID-19 – rekao je Vitomir Klasić, predsjednik HGK – Komore Zagreb, istaknuvši pritom da tvrtke s ovog područja ostvaruju izvoz koji doseže gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog izvoza.