Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Županija potpisala ugovore s pet banaka o sufinanciranju poljoprivrednika

Najpovoljniji krediti za proljetnu sjetvu – kamata samo jedan posto

Tijekom 15 godina provođenja mjera za poljoprivrednike odobren je 4681 kredit
Foto: Ivica Galović/PIXSELL/Ilustracija
Župan Damir Bajs istaknuo je da Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima pomaže oko sjetve već 16 godina. U 2020. subvencionira 2,8 posto kamate, a dosad je za ovu mjeru isplatila 221,6 milijuna kuna. Minimalni iznos kredita je 5000, a maksimalni milijun kuna

Potpisani su ugovori o kreditiranju proljetne sjetve s predstavnicima pet komercijalnih banaka, Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom. Bjelovarsko-bilogorska županija ima 17 potpornih mjera u poljoprivredi, a jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih upravo je mjera kreditiranja proljetne sjetve.

Investicija u Bjelovaru vrijedna 20 milijuna kuna Županija gradi suvremenu zgradu Glazbene škole Vatroslava Lisinskog

Odobreno 4907 zahtjeva

Od ove je godine ta kreditna linija još povoljnija za naše poljoprivrednike jer su poslovne banke dodatno smanjile kamatnu stopu. Županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8 posto, a poljoprivrednicima preostaje iznos kamatne stope od 1 posto. Najbolji su to kreditni uvjeti u Hrvatskoj i time se omogućava našim poljoprivrednicima da još povoljnije i lakše obave proljetnu sjetvu. O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 221,6 milijuna kuna za 4907 kreditnih zahtjeva tijekom 16 godina koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu.

Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Županija je izdvojila pet milijuna kuna. Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a u posljednje tri godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5000, a najviši 1,000.000 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Župan Bajs nazočio tradicionalnom županovu lovu u Velikom Grđevcu Kvaliteta županijskih lovišta među najboljima u Hrvatskoj

U pravo vrijeme

– Kada govorimo o županijskim potporama u poljoprivredi, rekao bih da su one najobuhvatnije u Hrvatskoj. Imamo 17 mjera, a razlog tolikom broju je jednostavan. Mi smo županija u kojoj se svaka peta kuna okrene u poljoprivredi, vodeća smo županija u stočarstvu, proizvodnji mlijeka i drugim poljoprivrednim proizvodima. Logično je stoga da Županija mora imati set mjera kojim podupire svoje poljoprivrednike. Za 2020. na naš poziv odazvalo se pet poslovnih banaka. Zahvalio bih im što su uvjetima koje su nam dali omogućili ovako povoljno kreditiranje, najpovoljnije u Republici Hrvatskoj – istaknuo je župan Damir Bajs.

Direktor Centra za poslove s poduzećima PBZ-a Mario Lončar naglasio je da je ta banka već šest godina u ovom projektu.

Županija odobrila 155 zahtjeva, a osigurana sredstva iznose 450.000 kuna Prvi smo u Hrvatskoj osigurali novac za liječenje srneće i jelenje divljači

– Mislim da je kreditna linija otvorena u pravo vrijeme godine za naše poljoprivrednike kako bi na vrijeme pripremili sve oko svojih usjeva. Hvala Županiji na pozivu i što nas je i ove godine uključila u ovaj projekt. Što se kvalitete i urednosti kreditnih zahtjeva tiče, nemamo nijedan kredit s kojim imamo problema u naplati i to je dokaz da i dalje možemo sudjelovati u ovom projektu sa Županijom – istaknuo je Lončar.