Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Novi iskorak u kvaliteti rada i usluga Centra za autizam u Osijeku

Ugovor za Centar za autizam
1/3
Foto: Osječko-baranjska županija Ugovor za Centar za autizam
Otvaranjem poludnevnog boravka na novoj lokaciji Centar će imati sveobuhvatan pristup, od ranog i predškolskog odgoja do skrbi za starije od 21 godine

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za preuređenje građevine javne i društvene namjene Centra za autizam Osijek potpisali su 23. veljače 2024. godine obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i Luka Giljanović, član Uprave tvrtke EL3D d.o.o. iz Splita. Vrijednost ugovora je 104.375 eura, a rok njegova izvršenja je pet mjeseci.

Preuređenje zgrade

Potpisivanjem ugovora i osobito predstojećom izradom projektne dokumentacije Osječko-baranjske županija, istaknuto je, čini važan korak u skrbi za osobe s autizmom, osobito u vezi osiguranja sustavne podrške osobama s poremećajima iz autističnog spektra nakon njihova školovanja, odnosno nakon 21. godine života.

– Nakon provedenog javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju zgrade uz sadašnji Centar u Ulici Grgura Čevapovića u Osijeku, za taj posao odabrana je ponuda tvrtke EL3D iz Splita, a glavni projektant je Boris Ileković iz Zagreba. O projektu smo počeli razgovarati prošle godine te u suradnji s roditeljima djece s poremećajima iz autističnog spektra, odnosno udrugom Dar iz Osijeka koji su inicirali da Centar za autizam treba proširiti svoje usluge, osim odgojno-obrazovnih, i na usluge iz spektra sustava socijalne skrbi. Inicijativu smo poslušali i razradili te odlučili da objekt u Čevapovićevoj ulici, koji danas nije primjeren za provođenje tih usluga, dovedemo u optimalno stanje. Planira se stoga preuređenje i opremanje postojeće zgrade u svrhu pružanja socijalnih usluga psihosocijalne podrške, rane razvojne podrške i poludnevnog boravka. Naime, znamo da poremećaj iz spektra autizma ne završava s 21. godinom života, pa roditelji i djeca imaju probleme s kojima se i dalje teško nositi iz mnogih razloga – kazao je Mato Lukić.

Naglasio je kako je Centar za autizam sklopio ugovor o pružanju socijalnih usluga s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te od prošle godine provodi dio socijalnih usluga, primjerice usluge psihosocijalnog savjetovanja.

Troškove financira Ministarstvo, a Županija se obvezala financirati plaće zaposlenika koji provode tu uslugu. Županija je u svom proračunu osigurala i sredstva za izradu projektne dokumentacije, kao i daljnje aktivnosti u projektu.

Sveobuhvatan pristup

– Ovim činom Centar za autizam u Osijeku je na korak do svog pozicioniranja kao reprezentativne regionalne ustanove jer ćemo imati potpunu lepezu djelatnosti i usluga, što će se završetkom projekta i dogoditi – rekao je, pak, Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam Osijek.

– Naime, otvaranjem poludnevnog boravka na novoj lokaciji Centar za autizam imat će sveobuhvatan pristup koji će pratiti cijelu vertikalu, od ranog i predškolskog te osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja do u konačnici skrbi za osobe starije od 21 godine, što je zaista goruće pitanje na koji smo našli konkretan i sveobuhvatan odgovor – nastavio je Bjelobrk.

storyeditor/2024-02-23/planetarij02.jpg Projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske vrijedan 2,791.418 eura Veliki interes učenika za astronomiju i programe RZC-a Panonske Hrvatske storyeditor/2024-02-16/mini_IMG_7889.JPG U Beču razmotrene mogućnosti ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju Predstavljanje OBŽ-a u Beču novi korak u jačanju međunarodne suradnje storyeditor/2024-02-16/IMG-1ca9a5764ddb5dbf75d5bc0f7915cf94-V.jpg Počeo novi ciklus besplatnih seminara "Poduzetnički obzor" Županija organizira radionice: poduzetnike učili kako se nositi sa stresom