sanirano požarište

Odlagalište otpada u Ogulinu opet u funkciji

Županije
otpad Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Oko 20 prostornih metara otpada zbrinuto je na odlagalištu Ilovac u Karlovcu, no od danas za tim više nema potrebe

Komunalni otpad Grada Ogulina od četvrtka će se ponovno moći odvoziti na Odlagalište Sodol, jer je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike ustanovila da je požarište, nakon prošlotjednog požara, sanirano, a obavljeno je i preslagivanje otpada, doznaje Hina u srijedu u ogulinskoj gradskoj upravi.

Požar odlagališta otpada buknuo je prije tjedan dana. Ugašen je tijekom vikenda uz pomoć kiše, ali je u ponedjeljak još tinjalo nekoliko žarišta u dubini smetlišta, te se otpad morao presložiti, na čemu su s teškim građevinskim strojevima radili djelatnici tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Ogulin i DVD-a Ogulin.

U međuvremenu je, kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, oko 20 prostornih metara otpada zbrinuto na odlagalištu Ilovac u Karlovcu, no od danas za tim više nema potrebe.

Problem gospodarenja otpadom time nije riješen; samo odlagalište je ponovno otvoreno za deponiranje otpada, no tek treba obaviti sanaciju tog odlagališta, prije svega pripremiti dokumentaciju i dozvole, jer je unatrag deset godina postojeća dokumentacija prestala važiti, a regionalno odlagalište Babina gora nije izgrađeno, rekao je Domitrović, Najavio je za idući tjedan sastanak na tu temu u Fondu za Zaštiti okoliša u Zagrebu.

Planirana sanacija odlagališta, prema gradonačelnikovim riječima, ne bi podrazumijevala zatvaranje Sodola, već mogućnost sigurnijeg korištenja za okoliš, što je investicija od oko 15 milijuna kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje