Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Razvijeni sustav odvojenog prikupljanja otpada upozorio i na probleme

'Otkupne cijene prikupljene plastike, stakla i papira na tržištu ne pokrivaju ni troškove prijevoza do odlagališta'

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Tijekom ove godine trebala bi biti započeta i dovršena gradnja reciklažnog dvorišta

Grad Kutina priprema gradnju reciklažnog dvorišta nedaleko od sadašnjeg odlagališta komunalnog otpada. Reciklažno dvorište financirat će se novcem iz Europske unije, a bilo je jedna od tema sastanka gradonačelnika Kutine Zlatka Babića s direktorom Fonda za zaštitu okoliša Dubravkom Ponošem. S obzirom na to da su se u planiranju pojavili određeni dodatni radovi, nastojat će se da Fond dodatno financira planirano reciklažno dvorište koje bi se moglo početi graditi sredinom godine.

stanovnici tvrde da su njihovi životi ugroženi zbog nepravilnog zbrinjavanja otpada Stanovnici Velike Mlinske 'Devet stanovnika ovog sela, nas bližih otpadu, umrlo je od raka, uključujući i moju majku. Slučajnost?'

Razvrstavanje u sortirnici

Na sastanku su gradske službe dobile informaciju o napretku Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje na koje će u budućnosti Grad Kutina odlagati otpad, a razgovaralo se i o poteškoćama s kojima se susreću u gradskom komunalnom poduzeću Eko Moslavina u postupku odvojenog prikupljanja otpada na području gradova Kutine i Popovače te Općine Velika Ludina na čijem području Eko Moslavina obavlja uslugu odvoza korisnog i miješanog komunalnog otpada.

– Sve što odvojeno prikupimo na kućnom pragu razvrstava se na odlagalištu dodatno u sortirnici i predaje se ovlaštenom skupljaču, ali pokazalo se da ljudi nisu dovoljno educirani. Stoga smo mi kao komunalna tvrtka proteklih mjeseci kontinuirano radili edukaciju građana na licu mjesta i nadamo se dobrim rezultatima u budućnosti – ističe Adrijana Cvrtila, direktorica tvrtke Eko Moslavina.

Dok se ne sagradi novi dječji vrtić Idući mjesec otvorit će se dvije nove jasličke skupine u OŠ Vladimira Vidrića

Od početka primjene novog sustava zbrinjavanja komunalnog otpada i obveznog odvajanja otpada na kućnom pragu količine korisnog otpada utrostručile su se. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo što se taj sav prikupljeni korisni otpad odvojeno odlaže na odlagalištu i nakon dodatnog razvrstavanja isporučuje otkupljivačima korisnih sirovina.

Manje zaposlenih

– Otkupne cijene prikupljenog stakla, plastike i papira izuzetno su niske na tržištu i ne pokrivaju ni troškove prijevoza, a kamoli sve ostale troškove što predstavlja financijske posljedice za Eko Moslavinu – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić tijekom nedavnog obilaska sortirnice.

Gotovo pola milijarde kuna bit će uloženo u vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu u Kutini Projekt stoljeća – sagradit će se 50 km vodovoda, 34 km kanalizacije i pročistač vrijedan 87 milijuna

– Troškovi odvojenog prikupljanja otpada povećali su znatno troškove Eko Moslavine što je rezultiralo time da smo morali pristupiti smanjenju troškova unutar samog poslovanja tvrtke u vidu smanjenja troškova za zaposlene, ali morali smo, nažalost, dignuti cijene usluge za zbrinjavanje otpada za fizičke i pravne osobe. No, cijena je i dalje u zlatnoj sredini u odnosu na druge gradove – dodao je Babić.

Inače, Kutina je napravila znatan iskorak u uvođenju novog sustava, čipirane su kante za naplatu prema stvarno predanim količinama otpada, postavljeni su polupodzemni spremnici za odvojeno sakupljanje otpada, itd.

LAG Moslavina financira 11 projekata Odobreno 400.000 kuna za dječje igralište u Kutinskoj Slatini