Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Petu godinu zaredom priznanje za transparentnost

Petu godinu zaredom priznanje za transparentnost

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 18 županija, zaslužila spomenuto priznanje.

Zagrebačka županija petu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

S radom počelo postrojenje za proizvodnju bioplina Od kukuruzne silaže rade “eco-friendly” plin

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga lani do travnja ove godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 18 županija, zaslužila spomenuto priznanje.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim stranicama županija i lokalnih jedinica.

razvoj vjerskog turizma Za „Dolinu kardinala“ u Krašiću 300.000 kuna

Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost, što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunskih dokumenata. Osamnaest je županija objavilo svih pet dokumenata, dok su dvije županije objavile po četiri dokumenta.

Prosječna transparentnost svih hrvatskih gradova je, inače, 4,5. Svih pet dokumenata objavilo je 87 od 128 gradova, odnosno 22 grada više u odnosu na prošlo istraživanje. Pozitivan porast prosjeka transparentnosti vidljiv je i kod općina čija je transparentnost prvi put vrlo dobra (4). U odnosu na prethodni ciklus istraživanja, broj općina koje ne objavljuju ni jedan dokument smanjio se s 15 na sedam.