Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Samo u Virovitičko-podravskoj županiji

Pilot-projekt ranog otkrivanja raka vrata maternice

Foto: Kristijan Toplak
Projekt će se provoditi godinu dana kako bi se ustanovilo koje su mu dobre strane i ima li loših

Svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice. Na području Virovitičko-podravske županije započeli su s pilot-projektom ranog otkrivanja te bolesti. Pilot-projekt provodi se samo u ovoj županiji.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije dr. Miroslav Venus naglasio je kako je ovaj projekt već trebao početi, ali je prolongiran zbog korone.

– Uzimat ćemo uzorke, tj. Papa-test kao i test na HPV. Potom ćemo uzorke Papa-testova slati na analizu u zagrebačku Petrovu bolnicu, dok ćemo uzorke na test za HPV slati u HZJZ, gdje će se mikrobiološki analizirati. U projekt testiranja na HPV uključene su sve žene u dobi od 20 do 64 godine, dok će se na Papa-test pozvati samo žene u dobi od 20 do 29 godina – kazao je dr. Venus.

Projekt će se provoditi godinu dana kako bi se ustanovilo koje su mu dobre strane i ima li loših. Pozitivni zaključci iz dobivene analize primijenili bi se na ostatku Hrvatske. 

Virovitičko-podravska županija Senzorima na polju i robotikom do većih prinosa Otvorena Križnica VPŽ Virovitičko-podravska županija Na Križnici se vidi najljepši izalazak sunca na Dravi Umirovljenici, ilustracija Prijavljen projekt Voćin bi trebao dobiti Centar za starije osobe