Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
IZUZETNO VAŽAN PROJEKT

Počinje gradnja i rekonstrukcija vodnokomunalne infrastrukture u Slatini

Foto: Grad Slatina
Projekt je vrijedan 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 213,4 milijuna, od čega su 152,5 milijunabespovratna sredstva EU

Najsveobuhvatniji i najvredniji projekt na području grada, koji su Grad Slatina i tvrtka Komrad u suradnji s Hrvatskim vodama pokrenuli krajem 2014., uskoro ide u realizaciju. Postupak projektiranja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i pristupne ceste u završnoj je fazi te se početak radova očekuje na proljeće, odnosno dolaskom povoljnih vremenskih uvjeta.

Zasadi stablo, ne budi panj Za obogaćivanje njihovih vrtova i okućnica Grad Puljanima osigurao 182 sadnice voćki

Projekt Izgradnje i rekonstrukcije vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina vrijedan je 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna, od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode u ravnomjernom iznosu od po 26,3 milijuna kuna, dok će Grad Slatina ovaj projekt financirati s 8,1 milijun kuna.

Dvanaest faza

Uz tri ranije pripremljena projekta, realizacija izgradnje odvodnje i rekonstrukcije te sanacije postojećeg sustava odvodnje bit će provedena u sklopu izgradnje linijskih objekata podijeljenih u 12 faza, raspoređenih prema teritorijalnom načelu, na području grada Slatine i prigradskih naselja – Sladojevaca na zapadu, Bakića, Markova i Medinaca na sjeveru, Novog Senkovca na istoku i Kozica na jugoistoku.

Glavni dio projekta je izgradnja novog sustava odvodnje i rekonstrukcija te sanacija postojećeg sustava odvodnje (vodovod, kolektori/fekalna kanalizacija, crpne i precrpne stanice, tlačni cjevovodi), izgradnja vodospreme kapaciteta 1000 m3 te gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) i pristupne ceste do spomenutog uređaja.

Gradnjom linijskih objekata sagradit će se i priprema za kućne priključke svake pojedine stambene jedinice u gradu Slatini i prigradskim naseljima. Predviđeno je, dakle, da se pojedine stambene jedinice spajaju na kolektore koji su definirani ovim projektom. Planirani završetak radova je kolovoz 2023. godine.

MARIJA ŠARIĆ U Pleternici se provode više od 400 milijuna kn vrijedni projekti

Prva faza obuhvaća gradnju kolektora od kraja Ulice Nikole Šubića Zrinskog (izlaz na obilaznicu) te od Ulice Vladimira Nazora prema crpnoj stanici. Od crpne stanice gradit će se tlačni cjevovod prema novom UPOV-u.

U drugoj je fazi planirana gradnja kolektora Ulicom Vladimira Nazora, sjeveroistočno od Primorske ulice, prema crpnoj stanici kod Turskog grada (tzv. Stari hrastovi) te tlačnim cjevovodom prema UPOV-u.

U trećoj je fazi u planu gradnja kolektora koji se proteže od križanja Ulice Matije Gupca i slatinske obilaznice uz zapadnu stranu nove poduzetničke zone Turbina 3, Primorskom ulicom do spoja na kolektor u Ulici Vladimira Nazora. Sagradit će se, potom, sustav odvodnje u naselju Medinci u četvrtoj fazi pa u petoj kolektor iz smjera naselja Bakić, Ulicom Matije Gupca prema kružnom toku...

Od šeste do desete faze riječ je o gradnji sustava odvodnje u pojedinim naseljima, i to redom Kozice, Sladojevci, Bakić i Senkovac.

Faza 11. obuhvaća dogradnju novog sustava odvodnje koji je koncipiran tako da se otpadna voda usmjerava prema već sagrađenom sustavu odvodnje.

Dogradnjom i rekonstrukcijom bit će obuhvaćene ulice Svetog Marka Križevčanina, Slavonska, Voćinska ulica, Ulica braće Radić (rekonstrukcija/dogradnja postojećih kolektora u dužini od 70 metara – od kućnog broja 31 do kućnog broja 35 te do nove crpne stanice kod mosta na Ulici braće Radić) te Lovačka ulica. Uslijedit će rekonstrukcija sustava odvodnje – Grad Slatina te rekonstrukcija sustava odvodnje.

KUTINA Tko ima mirovinu do 1000 kn dobiva 400 kn uskrsnice, a 300 kn za one koji imaju do 2000 kn

Sanacija postojećeg sustava

Zbog lošeg i dotrajalog sustava odvodnje kroz fazu 12. projekta bit će rekonstruirana kanalizacijska mreža u ukupnoj duljini od 1319 metara. Kanalizacijska mreža bit će rekonstruirana u Ulici Vladimira Nazora, od Ulice Ante Kovačića do Trga Ruđera Boškovića te od križanja s Kolodvorskom ulicom do Frankopanske ulice, zatim Kolodvorskoj, od Ulice Ljudevita Jonkea do Ulice Vladimira Nazora, pa Ulici Ljudevita Jonkea, od križanja s Ulicom Nikole Tesle/Ulicom M. P. Katančića do Kolodvorske te Ulici Ante Starčevića, cijelom dužinom, tj. od Ulice Nikole Šubića Zrinskog do Ulice Ljudevita Jonkea.

Projektom je obuhvaćena i izgradnja sustava vodovoda u naselju Lukavac, odvodnje u Stublovačkoj ulici te sanacija i rekonstrukcija postojećeg sustava vodovoda i odvodnje grada Slatine. Što se tiče sanacije postojećeg sustava šireg centra Slatine, ona obuhvaća sanaciju bez iskopa kanalizacije u duljini od 2983 metara te sanacije bez iskopa vodovodne mreže ukupne duljine 5427 metara.