Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nakon Slatine, novi poduzetnički inkubatori otvoreni su i u Orahovici te Pitomači

Poduzetnicima se nudi 48 ureda u tri nova inkubatora, smještaj plaća Županija

1/18
Foto: Kristijan Toplak
Tri inkubatora vrijedna su ukupno 27 milijuna kuna, od čega je Županija izdvojila 7 milijuna kuna. Cilj je da mladi poduzetnici imaju punu potporu nas kao Županije kako bi se maksimalno razvijali i imali potreban vjetar u leđa te postali veliki i jaki poduzetnici na tržištu, poručuje župan Andrović

Nakon slatinskoga, otvorena su i preostala dva poduzetnička inkubatora, u Orahovici i Pitomači, u sklopu Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije. Sva tri su, dakle, dio projekta vrijednog oko 27 milijuna kuna, za što je Županija kao nositelj dobila bespovratnih europskih 20 milijuna kuna. Projekt je napisala VIDRA.

Sredstva iz EU Na području Pitomače novi sustav odvodnje

Zainteresirano 25 poduzetnika

Poduzetnicima će na te tri adrese biti na raspolaganju 48 potpuno novoopremljenih ureda, i to besplatno. Smještaj im, naime, u potpunosti plaća Virovitičko-podravska županija. Osim toga, stanovnici poduzetničkih inkubatora imaju na raspolaganju potpunu uslugu poslovnog savjetovanja, pripreme poslovnih planova, priprema projekata za sredstva EU, edukacije, seminare, promidžbu putem sajmova…

Trenutačno u Slatini, Orahovici i Pitomači postoji interes 25 poduzetnika. Inkubatori u Orahovici i Pitomači su jednaki – u njima je po 12 uredskih i 6 proizvodnih prostora, što je ukupno 36.

– U Virovitici je 2013. putem europskih pretpristupnih fondova izgrađen poduzetnički inkubator i u samo nekoliko mjeseci bio je 100 posto popunjen. To nam je dalo znak da ustrajemo na takvim projektima i zato smo krenuli u gradnju poduzetničkih inkubatora diljem županije. Tri inkubatora koja smo otvorili u prosincu vrijedna su ukupno 27 milijuna kuna, od čega je Županija izdvojila sedam milijuna kuna svojih sredstava. Cilj je da mladi poduzetnici imaju punu potporu nas kao Županije, kako bi se maksimalno razvijali i imali potreban vjetar u leđa te postali veliki i jaki poduzetnici na tržištu – poručio je župan Igor Andrović.

Novih 12 studenata dobivat će stipendije Virovitičko-podravske županije Županija će u 2020. za stipendije izdvajati 191.200 kn više nego ove godine, studentima 800 kn

Najavio je da će od 2020. žene, mladi i poduzetnici početnici, uz pomoć Županije, moći dobiti kreditne linije HBOR-a uz "nula" posto kamata.

– Virovitičko-podravska županija, uz HBOR, želi tako pomoći ženama, mladima i poduzetnicima početnicima kako bi se što prije snašli na tržištu rada i lakše pronašli svoje mjesto pod suncem. Županija će im sufinancirati dva posto kamata pa će oni tako imati besplatne kreditne linije – naglasio je Andrović.

Da su i ova tri poduzetnička inkubatora važna za razvoj gospodarstva u cijeloj Hrvatskoj, podcrtao je u Orahovici saborski zastupnik Tomislav Tolušić.

– Posebno je važno i dobro što su ti inkubatori smješteni u mala mjesta kao što su Orahovica, Slatina, Pitomača, Prelog ili Zabok, gdje je puno teže razvijati poduzetništvo u odnosu na velike gradove poput Zagreba ili Osijeka. Siguran sam da će župan Andrović i Županija i dalje imati nove ideje kako pomagati malim poduzetnicima – rekao je Tolušić.

Ministar Darko Horvat naglasio je da će 46 ovakvih projekata u cijeloj Hrvatskoj do polovice iduće godine biti funkcionalni.

ANALIZA REZULTATA Virovitičko-podravska županija lider u povlačenju novca iz Europske unije

Pomoć u daljnjem razvoju

– Radi se o mreži, ali ne samo u ovoj županiji. To je mreža sustava inkubacijskih jedinica na prostoru cijele Hrvatske jer ovi projekti nisu samostojeći ili samostalni, ovo je infrastruktura za koju je ingerenciju pri gradnji preuzela i država, naravno ne sredstvima državnog proračuna, nego fondova EU. Uz 46 ovakvih inkubacijskih jedinica, u ovom trenutku u Hrvatskoj proširuje se i 49 poduzetničkih zona – rekao je ministar Darko Horvat.

Zašto želi biti stanar Poduzetničkog inkubatora u Orahovici, objasnio je Renato Šafranko.

– Bavimo se izradom aplikacija u području turizma. Napravili smo aplikaciju za charter agenciju u Engleskoj, web stranicu za jedan hotel, jedan web za ruralni turizam. U završnoj fazi je izrada internetske stranice za Park prirode Papuk. Nadam se da će nam Poduzetnički inkubator u Orahovici pomoći u daljnjem poslovanju i razvoju. Cilj nam je novo zapošljavanje u našoj tvrtki vezano za IT sektor. Ovaj inkubator ima dvorane za edukacije, a kao tvrtka koja ima određenog iskustva u edukacijama, vidimo svoju prigodu. Prva godina smještaja je besplatna i to je veliki vjetar u leđa – kazao je Šafranko.

Županiji odobreno financiranje projektne dokumentacije Korak bliže ka sušionici povrća