Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Za unaprjeđenje rada socijalnih samoposluga

Pokrenut informatički pilot-sustav za doniranje hrane

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
- Kad hrane ima dovoljno, primjerice u blagdansko vrijeme, ona se dijeli i drugima, svima koji traže pomoć, dodala je -

U Karlovcu je u četvrtak održana konferencija o unaprjeđenju rada socijalnih samoposluga, a na okruglome stolu o darivanju hrane Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede najavila je nove mjera kako bi se unaprijedio sustav doniranja hrane i s tim u vezi pokrenuo jedinstven informatički sustav.

"Ovih je dana pušten u pilot-fazu IT sustav i testirat će se na ograničenom broju posrednika i donatora u lancu doniranja hrane, što će olakšati donatorima da se jave jednom upravitelju posrednika koji će usmjeravati hranu prema socijalnim samoposlugama i krajnjim korisnicima na svim područjima Hrvatske", rekla je Batinić Sermek.

Obrok u školi Za 3947 karlovačkih klinaca Besplatno voće, povrće i mlijeko u školama

Osim toga, Uprava za hranu i fitosanitarnu politiku priprema dokumente koji će ukinuti neke administrativne zapreke te će se hrana moći donirati (i prodavati u prodavaonicama) i nakon isteka roka, to jest nakon što istekne datum "najbolje upotrijebiti do".

U tome je odlučujuću ulogu imala Studija o rokovima trajnosti hrane koju je načinila Hrvatska agencija za hranu, a odnosi se na brašno, tjesteninu, rižu, kavu, čaj i slično, jer se provjerom mirisa i okusa tih namirnica može utvrditi njihova ispravnost, a tako je i u nekim drugim zemljama Europske unije, rekla je Batinić Sermek.

U ime Hrvatske agencije za hranu Sara Mikrut Vunjak je rekla da se njihova studija temelji na laboratorijskim istraživanjima u više akreditiranih laboratorija za različite kategorije namirnica i sugerira koja se hrana može upotrijebiti i nakon isteka roka 'najbolje upotrijebiti do' pod uvjetom da se čuva na preporučenim temperaturama i po drugim preporučenim uvjetima.

Najavila je da će se uskoro o tome objaviti vodič, na kojem se radi, a opisat će koliko je sigurno korištenje pojedinih vrsta namirnica nakon isteka roka.

Vojna bolnica grad karlovac Stara vojna bolnica postaje studentski dom

Karlovački Crveni križ u svojoj socijalnoj samoposluzi, koja je jučer slavila pet godina, donira potrepštine korisnicima s popisa karlovačke gradske uprave, a Blaženka Presečan iz gradske službe za socijalnu skrb je rekla da pakete hrane i druge potrepštine dobiva između 400 i 450 korisnika. Kad hrane ima dovoljno, primjerice u blagdansko vrijeme, ona se dijeli i drugima, svima koji traže pomoć, dodala je.

Branka Šarić iz Porezne uprave govorila je o poreznim olakšicama na doniranu hranu, a ravnatelj Socijalnog dućana zagrebačkoga Crvenog križa Duško Godić je rekao da je u Zagrebu upisano 2700 korisnika, a hrane i higijenskih potrepština nikad nema dosta. Unatoč tome, dodao je, redovito pomažu druge organizacije Crvenog križa diljem Hrvatske.

Ravnateljica karlovačkoga Crvenog križa Branka Hastor poručila je građanima da u košare po trgovačkom centrima ubace nešto od hrane ili higijenskih potrepština za Crveni križ.

Suradnja gradova Karlovca i Vukovara Prijateljstvo Karlovca i Vukovara Školarci započeli suradnju, pa nastavili gradonačelnici