Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Županija preuzela upravljanje državnom imovinom

Posavec: Ovo je izazov stručnim službama jer i tu žele biti primjer dobre prakse

UBRZAT će se rješavanje predmeta zbog kojih je zapinjala realizacija projekata (širenje stambenih zona, gradnja infrastrukture)
Foto: Međimurska županija

Državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak predala je županu Međimurske županije Matiji Posavcu predmete koji se odnose na zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno zahtjeve za raspolaganje tim zemljištem fizičkih i pravnih osoba. Sukladno novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, ti se predmeti, kako je objašnjeno, predaju županijama i jedinicama lokalne samouprave na daljnje rješavanje. Župan je rekao da je to važan korak za građane, poduzeća i jedinice lokalne samouprave kojima će usluga biti dostupnija i brža.

– Na snazi je novi zakon koji regulira raspolaganje nekretninama u vlasništvu države, a ovog trenutka Međimurska županija ima 301 predmet u Ministarstvu. U ovom trenutku operativno preuzimamo prvih 99 predmeta, među kojima se 53 predmeta odnose na zahtjeve općina i gradova, a 46 na zahtjeve pravnih i fizičkih osoba – rekao je Posavec istaknuvši da je ovaj zadatak stručnim službama Međimurske županije izazov jer i na tom planu žele biti primjer dobre prakse.

– Svjedočili smo u prošlosti da su upravo predmeti koji se odnose na zahtjeve općina i gradova u slučajevima širenja stambenih zona, ili na gradnju infrastrukture, često presporo rješavani te je zapinjala i realizacija projekta i to je ono što želimo promijeniti. O našoj težnji govori i podatak da je županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša tijekom 2023. zaprimio 3385 predmeta vezanih za prostorno planiranje i gradnju, od čega je riješeno 98 posto – rekao je župan. Županija je zatražila još dva predmeta od Ministarstava, o darovanju zemljišta za izgradnju logističko-distributivnog centra za voće i povrće na području grada Preloga, što se čeka dulje od godinu dana, te predmeta vezanog za zemljište za izgradnju novog vatrogasnog operativnog centra Vatrogasne zajednice Međimurske županije. U ovom drugom slučaju radi se o zahtjevu Grada Čakovca za darovanje zemljišta uz južnu obilaznicu.

 

PROJEKT Firespill postao je prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i diljem Europe, naglašeno je tijekom obilaska Centra splitsko-dalmatinska županija Nastavlja se izgradnja Centra u Vučevici europskim sredstvima USVOJEN je program mjera zaštite od zaraznih bolesti Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti Marušić usvojio program mjera suzbijanja štetnika na području županije u 2024. ŽUPANIJA ĆE za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima po Programu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području VPŽ-a izdvojiti ove godine više od 300.000 eura ULAGANJE U OBRTNIKE Virovitičko-podravska županija druga u RH po potporama obrtnicima