Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
POLJOPRIVREDA

Potpore za razvoj proizvodnje i bolje rezultate na tržištu

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Potpore je dobilo osam županijskih poljoprivrednih udruga

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača i klastera Ugovor o dodjeli potpora za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede u VSŽ-u za 2019. godinu.

Razvoj ekopoljoprivrede Općine Cerna i Gradište žele unaprijediti proizvodnju Ekopoljoprivreda temelj je razvoja proizvodnje na istoku Hrvatske

Tom prigodom Galić je rekao kako Županija pozdravlja i podupire razvoj poljoprivrede te da je to zadaća županijskih tijela.

– To je dio naše strategije razvoja, a ovo je jedan kamenčić u mozaiku razvoja poljoprivrede. Svaka pomoć, pa i ova koja financijski nije ogromna, važna je jer mi dajemo potporu poljoprivredi u cjelini, od početka do kraja – rekao je Galić tom prigodom.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić pojasnio je kako se potpora u iznosu od 100.000 kuna dodjeljuje za sufinanciranje rada udruživanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih asocijacija (organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama, organizaciju i sudjelovanje na stručnim edukacijama te izradu promotivnih materijala i dr.)

Potpora poljoprivrednicima od gotovo 330 tisuća kuna

– Poljoprivrednici će uz pomoć ovih potpora unaprijediti svoju proizvodnju, bolje je organizirati ili proizvod dovesti u neku fazu polufinala ili finala. Bit će sigurno tržišno uspješniji, marketinški jači i odgovorniji kao zajednica i mogu reći da smo uistinu zadovoljni – rekao je Matić dodajući kako će Županija sufinancirati troškove do 50 posto istaknutih iznosa projekata.

Potporu je, po završetku Javnog poziva, ostvarilo osam županijskih poljoprivrednih udruga: Udruga svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije, Udruga uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko-srijemske županije, Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Udruga vinogradara i vinara „Srijem“ Lovas, Stočarska udruga „Utvaj“, Udruga Klaster proizvođača orašastih plodova Vukovarsko-srijemske županije, Udruga Klaster proizvođača lubenica i Udruga Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda Vukovarsko-srijemske županije.

Županija pomaže Pet milijuna kuna za potpore u poljoprivredi

– Svaka potpora dobro nam dođe pa tako i ova. Puno je troškova tako da svaka pomoć i svaka kuna svima dobro dođu. Sredstva ćemo uložiti u kupnju drobilice za orah i lješnjak – rekao je predsjednik klastera orašastih plodova koji djeluje u sklopu Agro klastera.