Nedostaje poštara

Potraga za radnicima: plaća je do 6.000 kuna, a škola uopće nije uvjet

Županije
Poštar Fotografija: Marijan Sušenj/PIXSELL
Poštara nedostaje u Dubrovniku, Poreču, Braču, Hvaru, Krku, Malom Lošinju, Puli, Rijeci, Čakovcu, Sisku, Novom Marofu, Kutini, Karlovcu, Ludbregu, Ivancu, Bjelovaru, Glini..., prijave u Hrvatskoj pošti zaprimaju cijelu godinu pa im zainteresirani sve vrijeme mogu slati životopise

Mještani karlovačkih naselja Logorište i Mostanje početkom studenog bili su gotovo dva tjedna bez poštara. Poznato lice koje ih obilazi donoseći poštu “iščeznulo” je u vrijeme kada na kućne adrese stižu razni računi, a svako kašnjenje s plaćanjem kažnjava se kamatama. Zbog toga su stanovnici sami istražili kamo im je nestao poštar. Doznali su da je otišao na bolovanje, a tvrtka nije imala koga poslati na zamjenu jer Hrvatskoj pošti u nekim dijelovima Hrvatske kronično nedostaju upravo poštari.

– Poteškoće s dostavom pošiljaka uspješno su riješene i sada nema nikakvih zaostataka. Ispričavamo se korisnicima na kašnjenju, no na području Karlovačke županije zabilježen je izvanredni porast bolovanja te je čak i uz maksimalni napor, angažiranje rezervi i nova zapošljavanja došlo do manjih kašnjenja. Želimo napomenuti kako je ovo doista izvanredan slučaj – kazali su nam u uredu korporativnih komunikacija Hrvatske pošte.

I poštari odlaze u inozemstvo

Dodaju da su, kao i niz kompanija u zemlji, suočeni s izazovom u pronalaženju zaposlenika na operativnim radnim mjestima.

– S obzirom na to da u svim županijama, tako i u Karlovačkoj, postoji uobičajena fluktuacija radnika koja se nažalost povećava zbog odlaska radne snage u inozemstvo, potrebno je zapošljavanje dodatnog broja poštara, odnosno poštarica. Zbog ulaganja u razvoj temeljnog poslovanja i porasta broja pošiljaka Hrvatska pošta traži i kontinuirano će tražiti nove radnike. Prijave zaprimamo cijelu godinu, zainteresirani građani stalno nam mogu poslati životopise. U trenutačno otvorenom natječaju naveli smo područja s najmanje pristiglih zamolbi i velikom potrebom za zapošljavanjem, posebice u vrijeme turističke sezone. Trenutačno su to gradovi: Dubrovnik, Poreč, Brač, Hvar, Krk, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Čakovec, Varaždin, Novi Marof, Ivanec, Ludbreg, Karlovac, Bjelovar, Daruvar, Garešnica, Sisak, Kutina i Glina – objašnjavaju u Hrvatskoj pošti.

Od poštara se traži da imaju nižu ili srednju stručnu spremu, vozačku dozvolu B kategorije, moraju biti komunikativni i znati voziti motor do 50 kubika. Iako se uvjeti ne čine zahtjevnima, poštari kažu da je njihov posao težak i naporan jer se radi po svim vremenskim uvjetima, a plaća iznosi između četiri i šest tisuća kuna.

Posla napretek, ljudi premalo

– Svjesni smo da posao poštara nije lak, ali Hrvatska pošta nudi dinamičnu radnu okolinu i sigurno i stabilno radno mjesto te brojne prednosti za radnike. Iznos neto plaće ovisi o puno faktora kao što su osobni odbitak, radni staž, iznos prireza te ugovoreni dodaci temeljem kolektivnog ugovora. Kako bismo ih motivirali, uz osnovnu plaću radnici ostvaruju i druge prednosti kako u dodatnim financijskim nagradama tako i u vidu sistematskih pregleda, mogućnosti edukacije i slično – poručuju iz HP-a.

Ipak, radnici odlaze, uglavnom jer nalaze bolje plaćene poslove u inozemstvu ili zato što ne žele raditi s ljudima.

Po podacima HP-a, u ovoj je državnoj tvrtki na kraju listopada bilo zaposlen 9751 djelatnik, od čega su 3764 šalterska djelatnika i 3096 poštara. No, iako se možda čini drugačije, posla s pismima ima napretek, posebice za blagdane i početkom mjeseca kada na adrese građana stižu računi. U tom razdoblju, doznajemo, u poštu dnevno dođe i do 2,5 milijuna pošiljaka.

  • Avatar
    nicopico 22. Studeni 2017. u 20:09 Radio sam u toj tvrtki do pije nepunih godinu kao vozać, kod prijema obećavaju prekovremene, sve bajno krasno, ali kada poćnete raditi sve je druga priča,, nakod odradjenog radnog dana od 14 sti zvanje na mobitel, za daljnju vožnju, a sve to bez plačenog i jednog prekovremenog sata, i na kraju mjeseca, još mi fali sati, eto priče zbog čega odlaimo u inozemstvo, gdje mas plačaju u minutu odradjenu, poštivaju se zakoni, slobodni dani, dnevni odmori.....
  • Avatar
    lunar7777 20. Studeni 2017. u 11:24 Naravno da odlaze kada cca 60% njih dolaze na posao od 5,30-6,00 (radno vrijeme od 7,00) a odlaze između 15,00 i 17,30 (radno vrijeme do 15h). I to u državnoj službi...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje