Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Požeško-slavonska županica Antonija Jozić posjetila Virovitičko-podravsku županiju

Prioritet nam je cesta koja će privući nove turiste

Foto: Kristijan Toplak
Cilj je bolje prometno povezati Park-šumu Jankovac s Velikom i ostatkom Požeško-slavonske županije

Kada je prije dvije godine, u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka, Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije asfaltirala prometnicu od Slatinskog Drenovca do granice s Požeško-slavonskom županijom, skratio se put prema Požegi za 20 minuta. No taj projekt vrijedan 19,3 milijuna kuna nije samo skratio put od točke A do točke B, već je Jankovcu donio eksploziju novih turističkih dolazaka i ponudio nove mogućnosti otkrivanja ljepota Papuka.

Međutim, nešto više od 9 kilometara ceste stiglo je samo do granice s Požeško-slavonskom županijom, ali u budućnosti bi i dio prometnice do Velike trebao dobiti asfalt.

Puno sličnosti

Bila je to najvažnija tema razgovora požeško-slavonske županice Antonije Jozić, koja je za svoj prvi službeni posjet nekoj županiji 
izabrala Virovitičko-podravsku.

– Kao gradonačelnica Pleternice uvijek sam nastojala učiti od onih koji su bili izvrsni u svojim područjima, a Virovitičko-podravska županija upravo je po mnogobrojnim, ponajprije europskim projektima uvijek bila uzor kako raditi – kazala je županica.

U razgovoru sa županom Igorom  Androvićem, dožupanom Marijom Klementom, ravnateljem PP-a Papuk Alenom Jurencem, ravnateljicom VIDRA-e Eminom Kovač, pročelnikom za gospodarstvo i poljoprivredu Bojanom Mijokom i Ivanom Nemet, ravnateljicom Tehnološko-inovacijskog  centra, Antonija Jozić je dobila jasnu sliku Virovitičko-podravske županije, njezinih najvažnijih projekata, ali i podršku u budućim zajedničkim projektima.

– Cilj nam je prometno bolje povezati Park-šumu Jankovac s  Velikom i ostatkom Požeško-slavonske županije. Asfaltiranjem te 
prometnice povećao bi se dolazak turista i na Jankovac, ali i u dijelove obiju županija. Virovitičko-podravska županija predstavila je i svoje sustave navodnjavanja, a prenijeli smo i iskustva Razvojne agencija VIDRA-e kao jedne od najboljih razvojnih agencija Hrvatske, kao i mogućnosti suradnje s Tehnološko-inovacijskim centrom te Panonskim drvnim centrom kompetencija – naglasio 
je župan Igor Andrović.

– Naše dvije županije poprilično su slične. Cilj nam je u budućnosti provoditi što više zajedničkih projekata. Park prirode Papuk, 
koji se prostire na području obiju županija, spaja nas i nudi velike mogućnosti. Požeško-slavonska županija želi se aktivnije uključiti i u gradnju sustava navodnjavanja, a tu je upravo VPŽ napravila veliki iskorak na razini Hrvatske – nadovezala se županica Jozić.

Zajednički projekt

Dvije županije trenutačno imaju  jedan veliki zajednički projekt.

– Naime, Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi, koja ima status regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru poljoprivrede, provodi projekt Regionalni centar kompetentnosti "Panonika", za što je odobreno ukupno 49 milijuna kuna, a Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače jedan je od partnera u projektu. Ipak, u Požeško-slavonskoj županiji prioritet nam je bolje prometno povezivanje naše županije, odnosno Velike s Virovitičko-podravskom županijom. I Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija imaju velike turističke mogućnosti koji se u budućnosti mogu dodatno razvijati, ali treba nam bolja prometna povezanost – podcrtala je Antonija Jozić.

Posjetila je i Dvorac Janković u Suhopolju, jedan od najvažnijih projekata Virovitičko-podravske županije, koji je obnovljen europskim i županijskim novcem i tako postao turistička perjanica ovoga kraja.