Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
”Niče” Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

Projekt od čak 22,5 milijuna kuna za suvremeno učenje

Foto: Kristijan Toplak
Regionalni znanstveni centar otvorit će se u osnovnoj školi u Josipovcu Punitovačkom u Osječko-baranjskoj županiji, dok će OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Suhopolje biti ispostave tog centra

Složna braća kuću grade – može se to reći za projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a uz nju je još osam partnera iz Slavonije, Dalmacije i Norveške. Troje ih je iz Virovitičko-podravske županije. Uz samu Županiju, tu je Osnovna škola Josipa Kozarca iz Slatine i Osnovna škola Suhopolje.

Ukupna vrijednost projekta je 22,500.000 kuna, a Virovitičko-podravskoj županiji i dvjema školama pripada 7,552.786 kuna. Ugovor je zamjeniku župana Osječko-baranjske županije Josipu Miletiću uručila ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak, uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića.

Suvremena oprema

– Kroz taj projekt otvorit će se Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, regionalni znanstveni centar u Osječko-baranjskoj županiji u OŠ  Josip Kozarac u Josipovcu Punitovačkom, a naša OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Suhopolje bit će ispostave tog regionalnog znanstvenog centra. Od tih 7,5 milijuna kuna, koliko nama pripada, rekonstruirat će se i suvremeno opremiti potkrovlje OŠ Josipa Kozarca Slatina, a rekonstruirat će se i suvremeno opremiti i učionica u OŠ Suhopolje. Zahvalan sam i Osječko-baranjskoj županiji, koja je nositelj projekta, kao i ostalim partnerima na njemu jer smo okupili partnere iz Slavonije, Dalmacije i Norveške, pokazavši kako za dobre projekte ne postoje barijere – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović na uručivanju ugovora.

Kroz ovu lijepu priču, dodao je, stvorit će se suvremen pristup i metode rada, odgojno-obrazovni ishodi učenja u STEM području. 
Pritom će se opremiti i modernizirati dvije osnovne škole na području Virovitičko-podravske županije.

– Virovitičko-podravska županija odabrana je kao partner u provedbi jer raspolaže svim dovoljnim institucionalnim, stručnim i financijskim kapacitetima potrebnim za uspješnu provedbu projekta. Posjeduje dugogodišnje značajno iskustvo u prijavi i provedbi projekata, a projektni tim sastoji se od svih stručnjaka koji će biti potrebni za uspješno ostvarenje rezultata projekta. Virovitičko-podravska županija sudjeluje u aktivnostima upravljanja projektom i administraciji vezano za uspostavu ispostave Regionalnog znanstvenog centra koji će biti u OŠ Josipa Kozarca Slatina, a odgovorna je i za provedbu svih postupaka nabave za osnovne škole s našeg područja – istaknula je Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije, a veliku pomoć u ovom projektu Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno navedenom upravnom odjelu, pružila je i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

Ovim se projektom, istaknuto je, žele ojačati kapaciteti dionika osnovnoškolskog obrazovanja u Panonskoj Hrvatskoj, a posebice u dvije pilot-županije (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska), dvije pilot-općine (Punitovci i Suhopolje) i jednom gradu (Slatina), s ciljem poboljšanja vještina učitelja, drugih odgojno-obrazovnih djelatnika i učenika u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnoga građanstva.

Virovitičko-podravskoj županiji ovo nije prvi značajniji projekt koji se tiče STEM područja. Naime, prije dvije godine projekt Budi STEMpatičan, u režiji Hrvatske zajednice županija, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portala župan.hr, proglašen je najboljim hrvatskim EU projektom u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama”.

Rad s darovitima

Projekt “Budi STEMpatičan!” odnosio se na razvoj modela identifikacije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenje nastavne i izvanškolskih aktivnosti za STEM darovite učenike. U projektu je sudjelovalo 14 osnovnih i 7 srednjih škola VPŽ, deseci učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te nešto manje od 500 učenika.

Virovitičko-podravska županija bila je prva županija u Hrvatskoj koja je u suradnji s Institutom “Ivo Pilar” provela projekt kojim se potiče rad s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju 
i rad s darovitim učenicima koji će moći koristiti bilo koja županija u Republici Hrvatskoj.

Nositelj projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske je Osječko-baranjska županija, a uz tri navedena partnera s 
područja Virovitičko-podravske županije, partneri su još Osnovna škola Josip Kozarac u Josipovcu Punitovačkom, Sveučilište Josipa  Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjovik Norveška, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.