Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Općina Nedelišće s Međimurskom županijom i Udrugom dijabetičara

Projektom “Zdrovje prije sega” u borbu protiv dijabetesa

Foto: Međimurska županija
U planu je nekoliko sportskih manifestacija – “Zabij gol dijabetesu”, “Nedelski obiteljski mini maraton”, dječja biciklijada, biciklijada odraslih i nordijsko hodanje

Općina Nedelišće je u partnerstvu s Međimurskom županijom i Udrugom dijabetičara Nedelišće pokrenula projekt “Zdrovje prije sega”, namijenjen promicanju zdravog načina života, razvijanja pravilnih prehrambenih navika, utjecanja na povećanje tjelesne aktivnosti i drugog što će pridonijeti smanjenju pojavnosti dijabetesa i drugih oboljenja. Projekt  je vrijedan 499.911,98 kuna te je financiran sredstvima EU socijalnog fonda, a projektne aktivnosti predstavio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

U planu je nekoliko sportskih manifestacija – “Zabij gol dijabetesu”, “Nedelski obiteljski mini maraton”, dječja biciklijada, biciklijada odraslih i nordijsko hodanje – šetnja po šumskim stazama, kao i aktivnosti prevencije šećerne bolesti. Svjetski dan šećerne bolesti obilježit će se na tri lokacije, u Orehovici, Nedelišću i Štrigovi, a održat će se i Dani otvorenih vrata Udruge dijabetičara Nedelišće, kao i radionice zdrave prehrane, psihološka predavanja “Psihološki kutak” i radionice na temu prevencije bolesti dijabetesa i ostalih bolesti.

Podršku projektu dao je ravnatelj ŽBČ-a Igor Šegović koji je istaknuo da ga veseli što su aktivnosti namijenjene i najmlađima jer je 
svaka aktivnost kojom se usađuju zdrave navike dobro došla, a s prevencijom je bitno početi što ranije.

– Drago mi je što je projekt započeo u godini u kojoj Međimurje ponosno nosi titulu Europske regije sporta, a Međimurska županija podržava svaki projekt kojim se pridonosi poboljšanju kvalitete života građana – rekao je župan Matija Posavec.

U projekt će se aktivno uključiti i članovi Udruge dijabetičara Nedelišće. Izradit će  se i priručnik s receptima zdrave hrane.