Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Promocija Moslavine kao kvalitetne turističke, vinske destinacije

Promocija Moslavačke regije
1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Župan Ivan Celjak bio je domaćin manifestacije "Škrlet u čaši", jednodnevnog posjeta vinskim destinacijama u Moslavini za vinare iz drugih dijelova županije

Župan Ivan Celjak bio je domaćin manifestacije "Škrlet u čaši", jednodnevnog posjeta vinskim destinacijama u Moslavini, za novinare koji prate ovu temu i domaće vinare iz drugih dijelova Sisačko-moslavačke županije.

Vođene degustacije

Kroz cijelu manifestaciju goste je vodio poznati influencer, novinar i bloger, Domagoj Jakopović "Ribafish", dok je stručni dio vođenja kušanja vina preuzeo uvaženi sommelier Tomo Jakopović.

"Škrlet u čaši" počeo je kod zaljubljenika u vino i škrlet Adolfa Cvancigera, gdje su uz prve pozdravne riječi i upoznavanje sa škrletom i njegovom poviješću, gosti imali prigodu pratiti prikaz narodnog običaja Vincekovo, koji su izveli članovi KUD-a Repušnica, prema tekstu "Moslavačko Vincekovo" Dragutina Pasarića. KUD "Repušnica" najstarije je izvorno kulturno umjetničko društvo na području Grada Kutine, koje će iduće godine proslaviti 95. obljetnicu osnutka.

– Ova manifestacija dio je šireg projekta, koji ima cilj promovirati Moslavinu, kao kvalitetnu turističku, vinsku destinaciju, naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutačno imamo u tijeku natječaj "Turizam +" i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga, s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje, kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova… Tu smo osigurali znatna sredstva, maksimalnih 15.000 eura po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu više, bolje, da zarade, naravno, više, a sve to ide u cilju razvoja županije – rekao je u ovoj prigodi župan Ivan Celjak.

"Škrlet u čaši" nastavljen je u vinariji Trdenić, gdje je Tomo Jakopović vodio degustaciju škrleta i gdje su se svi sudionici manifestacije pogostili izvrsnim ručkom, domaćim specijalitetima Moslavine.

Nagrade najboljima

Nakon ovih dviju popovačkih vinarija, manifestacija je nastavljena u Kutini, u vinariji Mikša, još jednom vođenom degustacijom vina i razgledom vinskog podruma domaćina Mikše.

Za kraj ovog jednodnevnog posjeta u Vinskom dvoru u Kutini je župan Ivan Celjak dodijelio nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta ove godine. U kategoriji vinara amatera pobijedio je Marijan Dolovčak, iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji prošlogodišnji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine.

storyeditor/2024-03-08/smz_a_slager_turizam_plus.jpg Za povećanje standarda i kvalitete turističke ponude Za "Turizam plus u Sisačko-moslavačkoj županiji" 160.000 € storyeditor/2024-03-08/PXL_060324_111236927.jpg Ulaganje Županije u zdravstvene objekte Pri kraju su radovi na obnovi ambulante u Topolovcu U Kutini je obilježena 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA Tijekom Domovinskog rata život je izgubilo osam pripadnika RIS-ova U Kutini je obilježena 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA