Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Francuski gastronomski vodič ocijenio 25 probranih restorana Zagrebačke županije

Restoranu Korak najviša ocjena vodiča Gault&Millau

Foto: Dražen Kopač
Najbolje je ocijenjen restoran Korak sa 16 bodova i tri toquea, restoran Potkova je osvojio 13 bodova i dva toquea, dok su s 13,5 bodova i dva toquea ocijenjeni restoran Mon Ami, restoran Karlo i restoran Gabreku

Obiteljski restoran Korak na Plešivici, prema gastronomskom vodiču Gault&Millau, najbolje je ocijenjen među 25 probranih restorana u Zagrebačkoj županiji. Francuski vodič Gault&Millau, inače, jedan je od dva najpoznatija gastrovodiča u svijetu, a u nedavno tiskanom hrvatskom izdanju donosi recenzije 100 probranih restorana u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Provjerena kvaliteta

– Naš restoran njeguje tradiciju i kulinarstvo ne samo kao ponudu, već kao kulturu življenja i stvaranja jedinstvenih priča. Spoj naše bogate baštine i znanja rezultira autentičnim gastronomskim doživljajima koje je prepoznao Gault&Millau. Ovo priznanje je veliki poticaj našem radu i trudu. Napravili smo veliki iskorak od prošle godine i nadam se da ćemo tako i nastaviti – rekao je chef Bernard Korak.

Skala ocjenjivanja Gault&Millaua ide od 1 do 20, pri čemu je 20 najviša ocjena. Bodovi se dodjeljuju na temelju kvalitete hrane, uz komentare o usluzi, cijeni ili atmosferi restorana. Na temelju ove ocjene, restorani visokog  ranga mogu prikazati jedan do četiri toquea. Najbolje je ocijenjen restoran Korak s chefom Bernardom Korakom, koji je dobio 16 bodova i tri toquea. Restoran Potkova sa cheficom Vlastom Šander osvojio je 13 bodova i dva toquea, dok su s 13,5 bodova i dva toquea ocijenjeni Restoran Mon Ami s chefom Goranom Markom Beusom, Restoran Karlo sa chefom Karlom Navojem te Restoran Gabreku sa cheficom Anom Perić.

Gault Millau potiče, inače, održivi turizam, odnosno trud malih proizvođača hrane i vina te restoran da ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. A kraj Zagrebačke županije ima bogatu tradiciju upravo u gastronomiji jer ima veliki broj proizvoda s oznakom izvornosti.

– Danas smo zahvalni našim ugostiteljima koji su zahvaljujući svom predanom radu upisani u vodič, a ove kuharske kapice otisnute na žutoj naljepnici turistima su garancija provjerene kvalitete. Hrana i kultura duboko su usađeni u identitet Zagrebačke županije. Ovdje se oduvijek dobro se kuha. Čak i najjednostavnija jela koja su kuhale naše bake pravi su gastronomski specijaliteti jer se pripremaju od autentičnih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vrlo je važna ta jedinstvena priča “od polja do stola” - istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Gastro scena se razvija

Zagrebačka županija i Grad Zagreb vrhunske su gastrodestinacije s velikim bogatstvom ponude. Kvaliteta namirnica je izuzetna, pa će se razmotriti ideja da se sljedeći vodič proširi i da se u njega, uz restorane, uključe i OPG-ovi i vinarije.

– Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Sigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja. No bit će predstavljeni na GM webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda. Tiskano izdanje Gault&Millau Croatia 2022. izlazi 5. travnja. Stoga je posebno izdanje za Zagreb i okolicu prava najava onoga što nas tada očekuje – istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millaua za Hrvatsku.