Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Boban i direktor Lučke uprave Mihanović obišli su radove u multifunkcionalnoj luci

Ribarska luka Brižine u Kaštelima bit će puštena u rad za mjesec dana, još traje tehnički pregled

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Ovaj projekt razlikuje se od drugih po tomu što se komponente lako mogu nadograditi, izmijeniti i prilagoditi

Radove u ribarskoj luci na Brižinama u Kaštelima obišli su župan Blaženko Boban i ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović. Tehnički pregled je u tijeku i, kako je rekao župan Boban, prema prvim informacijama nema ozbiljnijih primjedbi.

Mjera Splitsko-dalmatinske županije “Budi tu! Tu je tvoj dom” obuhvatit će oko 1100 obitelji Za potpore obiteljima iz Zagore i s otoka koje imaju više školske djece Županija daje 7,3 mil. kuna

– Ipak ćemo sačekati konačno izvješće te kroz mjesec dana svečano pustiti u rad ovu luku – najavio je Boban, istaknuvši važnost ribarstva kao jednog od stupova razvoja ukupne privrede Splitsko-dalmatinske županije u kojoj se uz ovu na Brižinama uskoro započinje graditi još jedna ribarska luka, i to u Komiži na Visu.

Bolji radni uvjeti

– Raduje me što su u okviru ove multifunkcionalne luke predviđeni i drugi sadržaji koji će uvelike pomoći ribarima u obavljanju njihova uistinu teškog posla, kao što su hladnjača za riblji otpad, kratkoročno skladištenje, upravljanje otpadom, brzi servis ribarskih brodova, a omogućit će se također uređeni i sistematizirani način priveza brodova. Povećan je kapacitet luke, te će se uz obalu moći vezati 12 brodova. Posebno me raduje što će se ribarima i radnicima znatno poboljšati higijenski, radni i sigurnosni uvjeti u ribarskoj luci – rekao je župan i naglasio kako ga uz to raduje što će se, uz sve nabrojano, otvoriti i nova radna mjesta.

Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split, izjavio je da je iznimno zadovoljan.

Splitsko-dalmatinska županija raspisala novi natječaj za projekt “Tu je tvoj dom” Nastavak projekta pomoći rješavanja stambenog pitanja mladima u ruralnom području

– U zoni za gradnju Ribarske luke Brižine sagrađen je sabirno-distribucijski centar, proširena je i sanirana postojeća obala, a uređuju se kopnene prometne površine i obavljaju radovi vezani za priključke na komunalnu infrastrukturu. Zadovoljni smo posebno zato što će dovršenjem ove luke znatno olakšali posao našim vrijednim ribarima, jer će moći popravljati ribarski alat, skladištiti ribu, proizvoditi led i obavljati druge potrebne radnje, sve na jednom mjestu – rekao je Mihanović.

Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020., u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa” Ministarstva poljoprivrede, uz nacionalnu komponentu i sredstva Lučke uprave Split. Vrijednost radova je 45,2 milijuna kuna s uključenim PDV-om, a ukupno je projekt vrijedan 46,8 milijuna kuna, kazao je Mihanović. Projektanti ribarske luke Brižine su Zajednica ponuditelja IGH (nositelj) i Kozina projekt. Glavni projektant Boško Kozina istaknuo je da je ponosan na ovaj projekt te je najavio i moguću nagradu Društva arhitekata Hrvatske čiji članovi su posjetili Brižine i uvjerili se u posebnost ovoga projekta.

– Projekt je funkcionalan i fleksibilan. Razlikuje se od drugih sličnih projekata po tomu što se komponente lako mogu nadograditi, izmijeniti i prilagoditi – kazao je Kozina.

Ribarska luka čija gradnja počinje u Komiži na Visu vrijedna je oko 37 milijuna kuna B. Boban: Ovo je geostrateška luka za naše ribare, omogućit će im mobilniji izlaz na more

Opskrba brodova

O važnosti luke Brižine govori podatak da je tijekom 2017. u ovoj luci iskrcano više od milijun kilograma ribe, što je činilo gotovo 10 posto iskrcaja na području Splitsko-dalmatinske županije. Najveći udio otpada na malu plavu ribu pa je srdele bilo oko 870 tisuća kg, a inćuna oko 90 tisuća kg. Tijekom 2017. godine 48 brodova je koristilo Brižine za iskrcaj ribe.

Gradnja luke ima vrlo važan ekološki aspekt jer će njezin utjecaj na okoliš biti znatno manji nego do sada. Dovršenjem svih radova u luci će se unaprijediti opskrba brodova energentima, korištenje energije bit će racionalnije uz smanjenu emisiju plinova u okoliš. Tome će pridonijeti prihvat odbačenog ulova i njegovo zbrinjavanje te sakupljanje i zbrinjavanje otpada poput starih mreža kao i morskog otpada koji se prikupi tijekom ribolova.