Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Projekt unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoj

S 13 milijuna kuna od EU produljili rad vrtića, zaposlili odgajatelje, rehabilitatore

1/3
Foto: Grad Solin
Opremljen je i otvoren defektološki kabinet za individualni rad – rekla je Anđelka Biuk

Grad Solin kao najmlađi grad u Republici Hrvatskoj nastavlja se brinuti o svojim najmlađim sugrađanima i olakšavati njihovim roditeljima, skrbnicima i odgojiteljima. Naime, Solinu su iz Europskog socijalnog fonda odobrena sredstva u iznosu od čak 13,523.169 kuna za unapređenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Cvrčak Solin. Kako solinski DV Cvrčak ne djeluje samo na području grada Solina, već i u općinama Klis, Dugopolje i Muć, tako su ta sredstva odobrena i za njegovu aktivnost i u tim općinama.

Solin Dobre vijesti Solin neće podići visinu paušalnog poreza za privatne iznajmljivače

Impresivne brojke

Tim je povodom u Solinu održana prezentacija projekta “Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja DV Cvrčak na području najmlađeg grada u RH – Grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje”. Riječ je o projektu koji je vezan za usluge produljenja radnog vremena dječjih vrtića s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s područja Solina i u navedenim općinama, kao i u zapošljavanju novih kadrova.

Brojke su zaista impresivne. Dobivane sredstva omogućila su dodatno zapošljavanje 50 djelatnika, i to 36 odgojitelja na 20 sati tjedno koji sudjeluju u radu produljenog boravka, zatim 10 pomoćnika koji će skrbiti o djeci s razvojnim teškoćama, dva edukacijska rehabilitatora, te po jednog psihologa i logopeda koji su potpomogli još kvalitetniji rad postojeće stručne službe. Osim podizanja kvalitete predškolske i vrtićke skrbi, projektom će se omogućiti produljenje radnog vremena vrtića do 17, odnosno po potrebi i do 18 sati.

Anđelka Biuk, ravnateljica DV Cvrčak, naglašava iznimnu važnost ovog projekta.

– Do sada vrtić nije imao zaposlenog edukacijskog rehabilitatora, a putem ovog projekta zaposlena su dva. Projektom je, osim zapošljavanja novih djelatnika, omogućena edukacija za odgojitelje i stručne djelatnike. Ujedno, opremljen je i otvoren defektološki kabinet za individualni rad – kazala je Biuk.

Radovi na objektu trebali bi biti gotovi do lipnja, a opremit će ga tijekom ljeta Sisak Amerikanci grade novi dječji vrtić

Gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević vjeruje da projekt koji traje dvije godine neće biti zaustavljen na tome, već se nada kako će resorno ministarstvo osigurati novac za njegovo produljenje. Inače, Grad Solin očekuje izgradnja dvaju velikih vrtića kojima će zadovoljiti potrebe roditelja za upisom djece u predškolske ustanove na svom području.

Apel ministarstvu i Vladi

– Realno je očekivati da će veliki vrtićki centar planiran u MO Priko Vode otvoriti vrata na početku predškolske godine 2020./2021. Uskoro očekujemo početak radova, a rok za izvršenja je 15 mjeseci. Do kraja godine započet će radovi na izgradnji vrtićkog objekta u MO Rupotina – kazao je gradonačelnik Ninčević navodeći kako većinu sredstava Grad mora osigurati iz vlastitih prihoda.

– Nažalost, pored ovakvih programa i projekata na koje se Solin može kandidirati, moram naglasiti kako Solin kao grad spada u razvijeniju kategoriju gradova i po koeficijentu ne možemo sudjelovati u određenim natječajima, odnosno kandidirati se na velike infrastrukturne projekte – rekao je Ninčević apelirajući na resorno ministarstvo i Vladu da pored nužnog stimuliranja izgradnje vrtića u ruralnim dijelovima pripomogne i gradovima poput Solina, u kojima život buja.

preventivna akcija I Solin se pridružio kampanji "Żeliš li se mijenjati za mjesto?"