Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt "Jamstvo za svako dijete" vrijedan 3,216.000 eura

"Stvaramo sigurnu zajednicu prepoznatljivu po humanosti"

storyeditor/2024-03-15/MZA1.jpg
1/2
Foto: Međimurska županija MEĐIMURSKA ŽUPANIJA kontinuirano uvodi modele pomoći djeci s razvojnim poteškoćama, starijima i nemoćnima, kao i sredstava potpore, istaknuo je župan
Izgrađena su četiri objekta u romskim naseljima i uspostavljeno pet centara za djecu i obitelji u općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Orehovica i Pribislavec

Župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima ugostio je Reginu Castillo, predstojnicu Ureda UNICEF-a Hrvatska s kojim je Županija provela projekt "Jamstvo za svako dijete" vrijedan 3,216.000 eura. U 15 osnovnih škola proveden je projekt "Škola podrške", projektom "Upshift" pak potaknut je razvoj poduzetničkih vještina kod mladih, kao pripremu za ulogu nositelja društvenih promjena. U sklopu projekta nagrađeni su učenici OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice i Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca za projekt nazvan "Klub unuka Čakovec".

Projekt "Jamstvo za svako dijete" UNICEF je proveo s 12 partnera na terenu i sedam jedinica lokalne samouprave te Međimurskom županijom. Izgrađena su četiri objekta u romskim naseljima i uspostavljeno pet centara za djecu i obitelji u općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Orehovica i Pribislavec.

Nastavak misije

Misiju projekta nastavit će Centar za pružanje usluga u zajednici Međimurske županije, čija je ravnateljica Andrea Krznar i vodila projekt u Međimurju. Zahvaljujući podršci UNICEF-a Hrvatska odnedavno je u upotrebi i jedina senzorna dvorana na ovom području, uređena u Centru za ranu intervenciju MURID. Osim toga, Županijska bolnica Čakovec ušla je u UNICEF-ov pilot-projekt "Komunikacija za svako dijete".

Regina Castillo završava svoju misiju u Hrvatskoj, pa joj je župan Posavec čestitao na iznimnim rezultatima tijekom mandata.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA kontinuirano uvodi modele pomoći djeci s razvojnim poteškoćama, starijima i nemoćnima, kao i sredstava potpore, istaknuo je župan
Foto: Međimurska županija MEĐIMURSKA ŽUPANIJA kontinuirano uvodi modele pomoći djeci s razvojnim poteškoćama, starijima i nemoćnima, kao i sredstava potpore, istaknuo je župan

– Uz Centar za pružanje usluga u zajednici, Centar za pomoć u kući Međimurske županije, kao i potporama i ulaganjima Županije, stvaramo sigurnu zajednicu nadaleko prepoznatljivu po humanosti – rekao je Posavec i dodao da Međimurska županija kontinuirano uvodi modele pomoći djeci s razvojnim poteškoćama, starijima i nemoćnima, kao i sredstava potpore.

– U program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prijavili smo projekte obnove i izgradnje 17 vrtića sa svrhom da za svako dijete bude mjesta. Nedavno su nam prošli projekti za tri vrtića. Pomažemo gradnju novog regionalnog centra u Čakovcu za djecu i mlade s poteškoćama, a pred završetkom je opremanje novog objekta Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID. Gerontodomaćice našeg Centra za pomoć u kući dnevno obilaze cijelo Međimurje pružajući podršku starijima i nemoćnima, a umirovljenicima i osobama s invalidnošću na raspolaganju je besplatan prijevoz autobusom, ulaznice za bazene uz uključivanje u projekte namijenjene upravo tom dijelu naših građana. Gradit ćemo centar za starije i nemoćne, a ishodili smo i građevinsku dozvolu za centar palijativne skrbi – nabrojio je župan.

Iznimna potpora

Naglasio je da je iznimno važno da država preuzme financiranje vrtića i tom snažnom demografskom mjerom rastereti roditelje, a lokalnoj samoupravi otvori mogućnost da više sredstava može usmjeriti prema starijim i bolesnim sugrađanima.

– Iznimna potpora koju ste nam pružili tijekom provođenja projekta bila je od presudne važnosti u dosezanju ciljeva koji su u Međimurju više nego vidljivi. Nigdje nismo naišli na takav odaziv i potporu i na tome vam od srca hvala – rekla je Castillo.

storyeditor/2024-03-15/festa.jpg Najvažniji događaj za Hrvate izvan Hrvatske Večernjakova domovnica Festi sv. Vlaha u Bruxellesu storyeditor/2024-03-15/ZAZELI_1.jpg Veća socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije Novih 316 radnih mjesta i pomoć u kući za 1896 starih i nemoćnih storyeditor/2024-03-15/potpisivanje_vrtic.jpeg Gradonačelnica Petra Škrobot potpisala je ugovor Više od milijun eura odobreno za novi vrtić u naselju Perivoj