Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Subvencija kamata na kredite liječnicima pun je pogodak

Subvencije za liječnike
Foto: Kristijan Toplak
Ove godine imamo 34 korisnika, a kada smo kretali, bilo ih je 19. Ostankom liječnika na našem području jamčimo kvalitetniju i bolju zdravstvenu skrb, ističe župan

Od 2018. godine do danas Virovitičko-podravska županija za subvenciju kamata na stambene kredite liječnika sa svog područja izdvojila je gotovo 130.000 eura. Samo ove godine ukupno 34 liječnika i zdravstvena djelatnika s područja Virovitičko-podravske županije zadovoljila su uvjete Javnog poziva za subvenciju kamata na stambene kredite kojih su korisnici doktori medicine, magistri farmacije i inženjeri biokemije – magistri medicinske biokemije, zaposleni u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Virovitičko-podravska županija ili su zaposleni u Općoj bolnici Virovitica.

– Ove godine imamo 34 korisnika, a kada smo kretali, 2018. godine, bilo ih je 19, što je dokaz da je ova mjera pun pogodak. Ostankom liječnika na našem području jamčimo kvalitetniju i bolju zdravstvenu skrb stanovnicima naše, ali i susjednih županija – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, na čiju inicijativu je i pokrenuta subvencija kamata 2018. godine.

U tih šest godina Virovitičko-podravska županija je za subvenciju kamata na stambene kredite liječnika izdvojila točno 128.800 eura. Iznos subvencije kamata po korisniku iznosi 50 posto iznosa ugovorene kamate na kredit, ali ne više od 133 eura na mjesečnoj razini.

Najvažniji su ljudi

Subvencija se odobrava za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine. Za svaku sljedeću kalendarsku godinu objavljuje se novi javni poziv na koji se svi trenutni korisnici mogu ponovo prijaviti. Za navedenu namjenu u županijskom proračunu za 2024. osigurana su sredstva u iznosu od 22.500 eura.

– Nastavit ćemo i nadalje ulagati u zdravstvo, mi kao Županija, ali i sve naše zdravstvene institucije. Virovitičko-podravska županija je u zadnjih nekoliko godina uložila značajna sredstva u bolje uvjete za zdravstvo, a time bolju brigu i skrb stanovnika ovih prostora. No, sva ta oprema, obnovljene zgrade, njihova energetske obnova, novi vozni park, neće imati smisla ako nemamo liječnike koji će ostati raditi i živjeti na području Virovitičko-podravske županije, a mi kroz ove mjere doprinosimo upravo tome – naglasio je župan Andrović.

Apartman za očeve

Trenutačno je najznačajnija "zdravstvena investicija" obnova rodilišta u Općoj bolnici Virovitica. Riječ je o radovima na rekonstrukciji rodilišta vrijednima 1,381.831,56 eura. Novo lice rodilišta financira se sredstvima državnog proračuna, odnosno uz pomoć Ministarstva zdravstva te iz proračuna Županije, a njime će rodilje, novorođenčad i medicinsko osoblje imati kvalitetnije uvjete za boravak i rad na ovom odjelu. Naime, nove sobe će imati pultove i kadice za kupanje novorođenčadi pa će majke moći same kupati bebe, uz suradnju i savjete primalja. Predviđen je i apartman za boravak očeva, a preuređena će biti prostorija za medicinske sestre i primalje, čajna kuhinja za rodilje u kojoj će, primjerice, majke koje ne doje moći spravljati pripravke mlijeka za novorođenčad.

Maturanti matematičkog smjera Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici Kristijan Gregorić i Mato Osman, uz mentorstvo profesora informatike Tomislava Šipeka, osmislili su aplikaciju pod nazivom "zamjene.hr" Među najboljima Virovitički maturanti osmislili aplikaciju zamjene.hr storyeditor/2024-04-26/a_ugovor_teren_foto_kristijan_toplak.jpg Županiji dodijeljena bespovratna sredstva za rekonstrukcija sportskog terena u Virovitici Multifunkcionalni teren niknut će uz gimnaziju storyeditor/2024-04-19/sport-tereni-suhopolje-101.jpg Suhopolje Otvoreno igralište s terenima za više sportova